În perspectiva alegerilor europarlamentare din 2024, există cel puțin trei modalități prin care tinerii pot să se implice în procesul electoral și pot influența direcția pe care o va lua Uniunea Europeană după acel an.

Pe lângă actul de vot în sine, tinerii au oportunitatea de a contribui la definirea noilor direcții politice în cadrul Uniunii Europene. Discuții pe tema modului în care tânăra generație percep mecanismele Uniunii Europene au avut loc în cadrul atelierului „EUropa Café”, organizat de reprezentanța Parlamentului European în România.

Alegerile pentru Parlamentul European se desfășoară la fiecare cinci ani și reprezintă cel mai mare exercițiu electoral transnațional din lume. Peste 400 de milioane de cetățeni cu drept de vot sunt chemați să-și exprime opțiunile politice în același moment, alegându-și reprezentanții în Parlamentul European. În urma acestor alegeri, Parlamentul are responsabilitatea de a alege noul președinte al Comisiei Europene, organul executiv al Uniunii Europene, și de a valida întreaga echipă de comisari.

Bianca, o tânără în vârstă de 19 ani, a împărtășit cum și-a schimbat perspectiva asupra Uniunii Europene după ce s-a implicat ca voluntar în promovarea participării tinerilor la alegeri și cum subiectele lor preferate pot deveni parte a agendei politice europene.

Cum se pot implica tinerii pentru o voce mai puternică:

Participarea la procesul electoral:

  • Tinerii ar trebui să fie încurajați să se înregistreze și să voteze în număr cât mai mare la alegerile europarlamentare. Educația civică și campaniile de conștientizare ar trebui să devină o prioritate pentru a încuraja tinerii să-și exercite dreptul la vot.
  • Cei mai mulți reprezentanți ai noii generații ar fi dispuși să-și exercite dreptul la vot și să-și exprime opinia dacă ar găsi pe cineva care să vorbească exact pe limba lor și să se alinieze cu principiile lor de viață.

În acest sens, Bianca ne-a spus că pentru ea „este mult mai important să știu că mi-am exprimat opinia și am găsit pe cineva reprezentativ care se aliniază cu principiile mele

Crearea unor liste electorale mai diverse:

  • Partidele politice ar putea să adopte liste electorale care să reflecte diversitatea generatională și să ofere poziții înalte pe aceste liste pentru candidați tineri cu idei progresiste și o viziune modernă asupra problemelor europene. Diversitatea este termenul care definește noua generație.

Astfel, tinerii ar fi mai dispuși să se implice, așa cum a transmis și Bianca, „nu neapărat realmente în a deveni deputat, cât în procesul decizional, adoptarea legilor și așa mai departe”.

Promovarea candidaților tineri:

  • Promovarea și sprijinirea tinerilor cu potențial de liderat  de către  partidele politice pentru a candida în alegerile europarlamentare ar putea fi, de asemenea, un pas important în direcția implicării tinerilor. Programul acestora ar putea să se axeze pe probleme care afectează și interesează în mod direct tinerii, cum ar fi schimbările climatice, ocuparea forței de muncă și accesul la educație de calitate.
  • Noile generații discută despre aceste probleme și sunt cele care vor fi direct afectate de consecințele acestora.

Susținerea organizațiilor de tineret:

  • Organizațiile de tineret și în special cele axate pe voluntariat sunt cele care ajută tinerii să se implice, așa cum și pe Bianca voluntariatul a ajutat-o să devină mai implicată.
  • Guvernele și instituțiile europene ar trebui să acorde finanțare și susținere organizațiilor de tineret care promovează implicarea civică, dezvoltarea de competențe și crearea de rețele pentru tineri interesați de politică.
  • Implicarea și reprezentarea tinerilor în Parlamentul European în alegerile din 2024 reprezintă un pas important în direcția asigurării unei Europă mai incluzive, echitabile și adaptate la nevoile generatiei tinere.
  • Este esențial ca tinerii să fie văzuți nu doar ca beneficiari ai politicilor europene, ci și ca formatorii viitorului european.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *