sursă foto Gazeta de TituS-a dat startul incendiilor de vegetaţie uscată, în Prahova

Igienizarea terenurilor agricole a dus la pârjolirea a sute de hectare de teren. Locuinţele în pericol!

Începutul de primăvară a a dus mari necazuri în Prahova. În fiecare zi, pompierii au fost solicitaţi să întervină la zeci de incendii de vegetaţie. Unele dintre ele au fost atât de violente încât puţin a lipsit până să facă scrum şi casele din jur.

În intervalul 05 – 06 martie, pompierii militari prahoveni au acționat pentru localizarea și lichidarea a 32 incendii de vegetație uscată. Acestea s-au produs în localitățile Mizil (2), Baba Ana, Călugăreni, Ploiești, Valea Călugărească (2), Ariceștii Rahtivani, Blejoi (2), Bucov, Plopu, Teișani, Gura Vitioarei, Șoimari, Gornet (2), Lipănești, Ceptura, Iordăcheanu (2), Surani (2), Breaza, Comarnic, Podenii Noi, Dumbrăvești, Poienarii Burchi, Bărcănești, Drăgănești, Cornu de Jos și Băicoi.

Potrivit ISU Prahova. cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spații deschise. Cetățenii au efectuat igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor. Suprafața de ardere a fost de aproximativ 156 ha.

Focul dechis, la un pas să facă prăpăd

În localitatea Mizil, incendiul de vegetație uscată s-a propagat cu repeziciune la un fioșor și la mobilierul din lemn aflat în curte. Totodată, au ars și 1000 mp de vegetație uscată.

Și în localitatea Gura Vitiioarei focul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 1 ha. S-a propagat la gardul a două locuințe, acestea fiind salvate datorită intervențiilor prompte ale militarilor. Probleme au fost și în comuna Podenii Noi, sat Popești. incendiul de vegetație uscată s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 100 ha și  s-a propagat la o anexă gospodărească confecționată din lemn, pe o suprafață de aproximativ 40 mp, potrivit sursei citate.

Vezi şi https://republikanews.ro/gratiela-gavrilescu-bruxelles/

Atenţie! Se pot aplica amenzi

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, pentru următoarele fapte:

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei.

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *