logo
RNTV Live

Gospodării tradiționale din Prahova, restaurate prin PNRR. Vor fi introduse în circuitul turistic

gospodarie sursă foto Coliba Verde
Mihai Constantinescu

Gospodării tradiționale din Prahova, restaurate prin PNRR. Vor fi introduse în circuitul turistic.

Gospodării tradiționale în localitatea Drajna”, proiect depus de către Consiliul Judeţean Prahova, este sigurul obiectiv admis din zona Sud Muntenia, care a îndeplinit toate criteriile necesare includerii în cadrul Rutei satelor cu arhitectură tradițională, în vederea restaurării din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Prin intermediul acestei investiţii se vor realiza lucrări de reabilitare/restaurare a şase gospodării tradiţionale:

Proiectul de față își propune:
???? să restaureze elementele de lemn (prispa, stâlpii, elementele traforate)
???? refacerea acoperișului în două sau patru ape realizată din șindrilă sau țiglă tip solzi
???? se vor reface finisajele exterioare ale pereților în deosebi cu materiale tradiționale: lipitură de lut sau tencuială de nisip-var
???? se vor restaura ferestrele de lemn știind că ferestrele au un rol important în conturarea imaginii casei tradiționale
???? se vor pune în valoare și alte elemente tradiționale existente în gospodărie, precum anexele (grajdul sau cotețul de animale). În funcție de posibilități, se va amenaja o zonă cu obiecte de artă și uz gospodăresc tradiționale.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 1.772.172,00 lei fără TVA.
Selecţia obiectivului a avut loc în cadrul apelului de proiecte Pilonul IV. Coeziunea socială și teritorială, Componenta C11. Turism și cultură, Investiția I1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Programul România Atractivă, Modernizarea/Reabilitarea siturilor turistice Apel 2.
Consilierii judeţeni au aprobat, în şedinţa ordinară a lunii august, proiectul privind depunerea de către Judeţul Prahova, în parteneriat cu UAT comuna Drajna, a proiectului amintit anterior în vederea obţinerii finanţării.

Cele 12 rute tematice sunt: ruta castelelor, ruta curiilor, ruta culelor, traseul gastronomiei tradiționale românești, ruta bisericilor fortificate, ruta bisericilor de lemn, ruta mănăstirilor din zona Moldovei, ruta Sfântul Ladislau, traseul castrelor romane, ruta fortărețelor, refacerea peisajului cultural din Delta Dunării și ruta satelor cu arhitectură tradițională.
Alte obiective din judeţul Prahova, cuprinse în acest program în vederea reabilitării sau promovării sunt „Castrul Roman de la Drajna de Sus, origine și perenitate” şi ,,Cașcaveaua de Prahova, deliciu tradițional Românesc”.

Detalii, pe site-ul CJ Prahova: https://cjph.ro/doua-obiective-turistice-din-judetul-prahova-vor-primi-finantari-prin-planul-national-de-redresare-si-rezilienta-pnrr/

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor