logo
RNTV Live

Fructele şi legumele de pe piaţă, doldora de pesticide. Avertismentul ANSVSA!

Învaţă să deosebeşti fructele şi legumele bio de cele cu pesticide
Mihai Constantinescu

Fructele şi legumele de pe piaţă, doldora de pesticide. Avertismentul ANSVSA!

Mare atenţie la fructele şi legumele pe care le consumaţi. Reprezentanţii ANSVSA trag un puternic semnal de alarmă. Fructele şi legumele din magazinele din România sunt pline de pesticide.

Concret, o persoană poate ingera până la 10 pesticide diferite din fructele sau legumele vândute în magazinele din ţară. Cele mai periculoase din acest punct de vedere s-au dovedit a fi  cartoful şi mărul.

Potrivit greatnews.ro, s-au găsit pesticide pe 98% din mostrele de fructe și legume testate. Cel mai des, fructele și legumele conțin imazalil.Notat drept E233, acesta este pesticidul care acoperă coaja citricelor, conform Asociaţiei InfoCons. Este o substanţă autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România.

Potrivit ANSVSA, s-au găsit mai multe tipuri de pesticide la: cartofi, căpșune, mere, nectarine, piersici, țelină, struguri, cireșe, spanac, ardei gras, roșii și castraveți. La polul opus, alimentele cu mai puține chimicale au fost: avocado, porumb, ananas, varză, mazăre, ceapă, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete și pepene, potrivit sursei citate.

Recomandările  ANSVSA

Spălarea riguroasă a fructelor şi legumelor este singura cale a de scădea din cantitatea de pesticide ingerată. De altfel este recomandat să fie curățate de coajă acele fructe şi legume care permit acest lucru.

Roşiile, piersicile, merele, perele etc. trebuie spălate riguros timp de cel puţin trei minute, după care să fie lăsate într-un vas cu apă în care este adăugat puţin bicarbonat de sodiu, care are calitatea de a elimină unele pesticide, potrivit sursei citate.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor