logo
RNTV Live

Frigul aduce probleme pentru agricultori

livada-inghetata
Ștefan Petre

Valul de frig și vântul polar abătut brusc asupra României aduc mari probleme pentru proprietarii de livezi. Cea mai mare dificultate provocată în plină primăvară de condițiile meteo precare va fi pentru soiurile sensibile, precum cireșii, piersicii sau caișii.

Agricultorii au început să caute soluții pentru protejarea livezilor împotriva gerului. În multe zone, pomii au înflorit deja și pot rămâne fără roade în caz de îngheț.

În Arad, un proprietar a adoptat o metodă din străinătate. Acesta a udat toți pomii cu apă, convins că sistemul conceput va avea un real succes.

Temperaturile înregistrare azi noapte în zona de vest a țării au fost de -5 grade în afara localităților. Pentru a proteja pomii de ingheț, un proprietar al unei livezi – 15 hectare de cireși, piersici și caiși – i-a stropit cu apă din aspersoare, cel puțin 12 ore.

Bogdan Piper, proprietar de livadă: „Am dat drumul la aspersoare la ora 22.00, la temperatura de -0,5 grade. Aspersoarele se pornesc la 0,5 grade pentru că apa trebuie să ajungă pe mugurii de rod și pe lăstari când afară sunt plus, iar când temperatura scade formează o pojghiță de gheață, iar cu timpul pe mugure sau pe flori sau lăstari se formează.

Acest sistem anti-îngheț l-am văzut pe internet, în special italienii îl folosesc. Anul acesta, văzându-le într-un colț, mi-a venit ideea să le iau, să le pun sus, și merg exact cum am văzut în Italia.

Este ultima metodă la care am recurs. De ani de zile folosim tot felul de substanțe de anti-îngheț și nu-și fac efectul. În fiecare an, în ultimii patru ani, îngheață la sfârșitul lui martie, început de aprilie. Efectiv este pierdere totală cu acest îngheț”.

Sursă: Știrile Pro TV (vezi aici VIDEO)

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor