logo
RNTV Live

FOTO/ Fenomen unic în România, la Măneciu, în Prahova. Un munte a devenit roșu din cauza unei flori rare

IMG-20170607-WA0011
Oana Stoica

Prahova este plină de locuri minunate și oferă în fiecare an experiențe unice. Un astfel de loc este în comuna Măneciu, satul Cheia.

Este vorba despre Muntele Roșu, din Masivul Ciucaș. O destinație turistică extrem de cunoscută în toată țara. Muntele atrage mai ales în această lună, când aici are loc un fenomen unic în România.

Luna iunie este momentul în care înflorește bujorul de munte, cunoscut și sub numele de rododendron sau smârdan. Versanții Muntelui Roșu, la cele mai mari altitudini,  se colorează într-un roșu special, datorită florilor delicate și extrem de rare.

De la acest fenomen vine și numele muntelui, care în iunie capătă tente roșiatice pe creste. Fenomenul unic atrage în fiecare an zeci de cunoscători, în special fotografi profesioniști care nu ratează momentul.

Rododendronul este o plantă cu un gen extrem de variat, dar cuprinde doar specii care cresc la altitudine înaltă şi se extind din Himalaya, Caucaz, Carpaţi până în Munţii Alpi şi Pirinei. Dintre variaţiile sale, rhododendron kotschyi este singura specie care creşte în munţii României, în zona alpină şi subalpină, în goluri de munte sau pe coaste.

Pentru că este extrem de rară, planta este ocrotită şi protejată în perimetrul Carpaţilor. Culegerea unui singur bujor de munte de pe Muntele Roșu, aduce amenzi între 3.000 de lei şi 5.000 de lei.

Cei care vor să admire peisajul unic și să facă cunoștință cu florile speciale, o pot face chiar în acest week-end. La sfârșitul săptămânii, în Măneciu, comună de care aparţine satul Cheia este organizat Festivalului Rododendronului.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor