Acțiunile prioritare se concentrează asupra pacienților critici, finanțând costurile specifice pentru tratamentul și îngrijirea acestor pacienți, care nu pot fi acoperite din fondurile obținute prin intermediul contractelor cu casele de asigurări de sănătate.

Ministerul Sănătății a anunțat vineri lansarea unui nou program în această categorie, având ca obiectiv neuroreabilitarea timpurie a pacienților care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) acut.

Acest program, denumit AP-AVC-REAB, presupune alocarea de finanțare directă pentru neuroreabilitarea timpurie a pacienților care suferă de accidente vasculare cerebrale acute în secțiile de neurologie. Înființarea acestui nou program este prevăzută într-un proiect de ordin al ministrului Sănătății care vizează aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru AP-AVC-REAB.

Conform proiectului, AP-AVC-REAB este un program amplu de neuroreabilitare conceput pentru a ajuta pacienții să-și recapete funcționalitatea și să îmbunătățească calitatea vieții după un AVC.

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a subliniat importanța programului, în special având în vedere incidența ridicată a pacienților cu accident vascular cerebral din România. El a menționat că acești pacienți trec prin momente dificile și că acest program vine să ofere sprijin financiar direct spitalelor pentru a-i ajuta.

Activitățile acoperite de AP-AVC-REAB includ aspecte motorii, cognitive, emoționale și de comunicare, precum și prevenirea complicațiilor acute care au loc în secțiile de neurologie.

Aceste activități de neuroreabilitare includ lucrul asupra deficitelor motorii timpurii (cum ar fi cele legate de membre, mers, echilibru, coordonare), neuroreabilitarea cognitivă și emoțională timpurie, neuroreabilitarea pentru afazie și tulburări de comunicare sau de vedere, tratamentul simptomelor precum dureri, subluxații, spasticitate și tulburări sfincteriene, precum și prevenirea complicațiilor acute.

Până acum, doar un procent mic dintre supraviețuitorii unui AVC aveau acces la terapii de recuperare, iar infrastructura și fondurile insuficiente erau principalele obstacole.

Recent, Ministerul Sănătății a suplimentat bugetul acțiunilor prioritare cu 150 de milioane de lei pentru ultimul trimestru din 2023, deoarece programele au rămas fără finanțare. Aceste programe finanțează direct din bugetul Ministerului Sănătății cele mai critice cazuri din spitalele de urgență și se concentrează pe zone critice cum ar fi ATI, traume, arși gravi, AVC și infarct miocardic.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *