Femeile sunt de cele mai multe ori victimele cazurilor de violență în familie. Tot mai multe își fac curaj, anunță autoritățile și chiar cer un ordin de protecție. La nivelul județului Prahova, funcționează un serviciu social de tip Locuință Protejată, unde pot fi găzduite femeile abuzate.

Femeile sunt de cele mai multe ori victimele cazurilor de violență în familie

Conform datelor statistice ale Poliției Prahova, anul trecut au fost înregistrate peste 1200 de cazuri de violență de familie, dintre care în aproximativ 960 de situații, victime au fost femeile. Asta în timp ce în primele 10 luni ale acestui an, din cele 908 de cazuri de violență, 721 sunt despre femei abuzate fizic și psihic.

Anul 2021 – 1229 cazuri de violență în familie din care

958 cazuri de violență asupra femeilor

Anul 2021 – 908 cazuri de violență în familie din care

721 cazuri de violență asupra femeilor

Femeile aflate într-o astfel de situație, trebuie în primul rând să sune la 112 sau să depună o sesizare scrisă la sediul poliției de care aparțin. Totodată se pot folosi de aplicația Bright Sky RO, singurul instrument digital gratuit care vine în sprijinul victimelor violenței domestice  având o puternică latură de educare, conștientizare a problemei, informare și îndrumare. Ordinul de protecție este încă o variantă prin care pot scăpa de agresori. Acesta se solicită la judecătoria de care aparține victima, unde se depun și probele.

 Tot mai multe femei apelează la acest instrument. Dacă anul trecut au fost solicitate 168 de ordine de protecție, în primele 10 luni ale acestui an au fost deja cerute de femei 264 de ordine de protecție. Femeile victime pot găsi sprijin și la Direcția Generală de Asistență Socială Prahova. În structura instituției funcționează un serviciu social de tip Locuință Protejată, un Cabinet de Consiliere Vocațională și Grup de Suport pentru victimele violenței domestice. Astfel, victimele violenței domestice beneficiază de găzduire, informare, consiliere și sprijin în vederea adaptării la o viață independentă activă. De la data funcționării serviciului, din luna aprilie 2020 și până în prezent, în evidența acestui serviciu au fost înregistrate 46 de beneficiare.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *