logo
RNTV Live

Experimentul EBA, la indigo?!

Experimentul EBA, la indigo?!
Mihai Constantinescu

Pentru a putea obţine majoritatea în Parlament, social-democraţii, se spune, pregătesc o serie de mişcări, chiar dacă există riscul supărării unei bune părţi din proprii candidaţi cu speranţe la un mandat de  senator sau deputat.  Pentru a asigura accesul ALDE şi de ce nu, şi al PRU, în viitorul legislativ,Liviu Dragnea ar fi dispus să apeleze la o tactică folosită în trecut cu succes de fostul PDL.

La europarlamentarele din 2009, filialele fostului PDL din teritoriu primeau o circulară de la centru: fiecare organizaţie trebuia să asigure la alegerile din 7 iunie, cel puţin zece voturi, per secţie de vot, pentru candidatura Elenei Băsescu la un loc de eurodeputat. La final, 170.000 de activişti şi simpatizanţi PDL şi-au sacrificat votul la ordin, iar mezina fostului preşedinte Băsescu a reuşit să plece la Bruxelles pentru patru ani din postura de aşa-zis candidat indepedent.

La şapte ani distanţă, istoria este pe punctul de a se repeta, dar de această dată în favoarea unor partide care se zbat să treacă pragul de 5% necesar pentru accederea în Parlament, susțin zvonuri care circulă în zona politică bucureșteană. În  timp ce PNL mizează pe UDMR şi pe intrarea USR şi a PMP în viitorul legislativ  pentru crearea unei noi majorităţi parlamentare, calculele actualizate din Kisellef i-ar fi făcut pe social-democraţi să-şi modifice planurile. Sondajele dau formaţiunea social-democrată în jurul cifrei de 40%, ceea ce face ca partidul lui Liviu Dragnea să fie dependent, în primul rând, de transformarea ALDE  într-un partid parlamentar. În caz contrar, obiectivul guvernării se îndepărtează cu fiecare vot care ar putea despărţi ALDE  de pragul celor cinci procente.

Deocamdată, formaţiunea condusă de Călin Ppescu Tăriceanu şi Daniel Constantin este creditată în sondaje cu 6-7% din intenţiile de vot, dar aceste cifre nu reprezintă o garanţie că obiectivul intrării în viitorul legislativ va fi şi atins. În ultimele luni şi mai ales, în actuala campanie, social-democraţii nu au ridicat nici un deget în sprijinul aliaţilor săi. “”Nici nu ne-au atacat, dar nici nu ne-au ajutat în vreun fel”, susţin surse din ALDE.

Pe ultima sută de metri, Liviu Dragnea şi-ar fi reconsiderat însă poziţia. Conform surselor citate, recent ar fi avut loc o întâlnire între Dragnea şi Tăriceanu în cadrul căreia s-a convenit ca o parte din activiştii PSD să voteze în ziua alegerilor pentru ALDE, astfel încât scorul de minimum cinci procente să fie securizat. “Ar fi vorba de cel puţin 10 voturi pe fiecare secţie de vot care să se ducă de la PSD către ALDE. Dragnea şi PSD ar pierde un procent- două la rezultat, dar ar câştiga un aliat preţios în Parlament cu care să facă majoritatea pentru viitoarea guvernare”, ne-au explicat sursele citate. Cu aproape 17.000 de secţii de vot organizate pentru acest scrutin parlamentar, tactica lui Dragnea ar putea oferi pe tava ALDE cel puţin 170.000 de voturi social-democrate, procentul necesar pentru securizarea prezenţei în viitorul Parlament, în cazul unei participări de 40% la vot a electoratului la nivel naţional.

PSD ar juca însă la dublu şi ar aplica  tactica “a la EBA” şi cu PRU-ul condus de Bogdan Diaconu şi Sebastian Ghiţă. Conform unor surse din conducerea PSD, Dragnea ar ajuta mai degrabă  PRU să treacă pragul electoral, considerând că această formaţiune este mai uşor de controlat, iar parlamentarii acestui partid mai uşor de contopit în PSD, decât cei din ALDE. Conducerea social-democrată a învăţat din lecţia fostului UNPR şi vor să prevină pericolului transformării ALDE în actorul politic capabil să răstoarne balanţa puterii în funcţie de interesele sale de moment, aşa că un PRU trecut de 5% s-ar putea dovedi remediul la un astfel de scenariu, susţin sursele citate. În plus, o majoritate doar cu ALDE ar însemna o guvernare bazată pe o majoritate fragilă, cel puţin în primele luni, timp în care ALDE ar putea să-şi crească rândurile, atrăgând traseişti nemulţumiţi dintre parlamentarii  Opoziţiei. Un PRU intrat şi el în Parlament, ar oferi o alternativă migratorilor şi ar  neutraliza pericolul creşterii influenţei ALDE în ecuaţia de putere.

Aceste scenarii de acţiune se traduc însă în potenţiale pierderi de mandate pentru candidaţii eligibilii şi semieligibili existenţi deja pe listele PSD. Chiar dacă pierderea câtorva sute de mii de voturi va provoca nemulţumiri în rândurile pesediştilor cu aspiraţii de parlamentari, pentru conducerea social-democrată constituie un preţ mic în comparaţie cu miza controlării majorităţii în viitorul legislativ şi, implicit, a guvernării.

sursa stiripesurse.ro

foto cu caracter ilustrativ

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor