Învățătoarea îl desființează pe ministrul Educației
Manualele auxiliare vor dispărea din școli. Profesorii au fost bulversați de anunțul Ministerului Educației și au trimis o scrisoare deschisă.
Ministrul Liviu Marian Pop, a răspuns. A fost desființat însă de învățătoarea #euîncărezist, Mara Rauca.
Mai întâi “clarificările” ministrului:
“Prin ordinul de ministru emis in data de 9 august, au fost anulate toate avizele acordate de MEN, ]ncepand cu anul 2002, pentru auxiliarele didactice, auxiliarele curriculare si mijloacele de invatamant. Decizia are ca temei neconcordantele dintre vechea metodologie de evaluare si avizare, datand din 2002, si actualul cadru legislativ (Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011).
Pentru a remedia aceasta disfunctionalitate, ministrul Liviu Marian Pop a desemnat si o comisie care, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordinului, are sarcina de a redacta un proiect de metodologie privind elaborarea, evaluarea, avizarea, aprobarea si utilizarea auxiliarelor didactice, a auxiliarelor curriculare si a mijloacelor de invatamant. Comisia este formata din doi secretari de stat, directorul Centrului National de Evaluare si Examinare (CNEE), doi reprezentanti ai federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar, un reprezentant al Consiliului National al Elevilor si un reprezentant al Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti. In acest context, trebuie precizat si faptul ca procedurile de evaluare, avizare si aprobare a materialelor didactice auxiliare vor fi preluate de Centrul National de Evaluare si Examinare.
Odata cu reglementarea cadrului legislativ, noile materiale auxiliare didactice vor putea fi folosite, insa nu inainte ca invatatorul sau profesorul sa inainteze o propunere in acest sens catre consiliul profesoral, care la randul sau il va aproba, avand avizul inspectoratului scolar judetean si al asociatiei de parinti din scoala.
Referitor la procesul de asigurare a manualelor scolare, suntem in masura sa anuntam ca toti elevii din clasele I-IV si VI-XII vor avea manuale scolare la inceputul anului scolar. La ora actuala, completarea stocurilor de manuale prin retipariri si livrarea acestora in depozitele de carte scolara din judete au fost finalizate.
Învățătoarea care preia anul acesta clasa pregătitoare explică însă că auxiliarele la acest nivel sunt vitale.
“Domnule ministru, în scrisoarea mea am specificat foarte clar că dacă m-aş supune hotărârii dumneavoastră de a nu mai achiziţiona AUXILIARE la clasa pregătitoare, pe care urmează să o preiau din toamnă, voi fi nevoită să multiplic peste 100 de fişe zilnic. Domnule ministru, este un DACĂ în fraza mea! Dacă ar fi existat MANUALE la pregătitoare, pe cuvânt dacă vă mai deranjam!
Bineînţeles că mă voi supune legii, niciodată nu am fost în afara ei. Îmi respect superiorii, inclusiv pe dumneavoastră, şi nu intenţionez să supăr pe cineva cu „văicărelile” mele.
Legat de cheltuielile clasei suportate în mare parte din buzunarul propriu (fiindcă şcoala si părinţii nu pot acoperi financiar ori de câte ori am eu nevoie de hârtie, tonnere şi alte materiale), mă simt nevoită să reiau ceea ce v-am scris anterior.
CITEȘTE și Președintele României: Asistăm la un atac la statul de drept
De 17 ani suport cheltuielile cu pavoazarea clasei, nu am chemat niciun părinte să mă ajute financiar sau fizic pentru aceasta. Poate nu ştiţi, dar la clasa pregătitoare învăţătorul realizează cu propriile lui mâini tot felul de materiale care îi atrag pe micii şcolari şi care îi fac să se simtă ca în poveşti. Scopul pavoazării claselor este de a-i înconjura cu personajele lor îndrăgite din poveşti sau desene animate. Eu vă întrebasem cine îmi va deconta toate cheltuielile acestea pe care le suport de 17 ani, iar acum mă văd nevoită să le dublez/ triplez din cauza neexistenţei manualelor şi acum a interzicerii auxiliarelor…Pe lângă aceste cheltuieli au mai fost şi altele. Am achiziţionat tot felul de culegeri şi auxiliare din care mă mai inspiram. Ca mine au procedat cam toţi profesorii dornici de calitate în actul didactic. Plus multe alte materiale care sunt necesare pe parcursul unui an şcolar.
Apropo, observ că foarte mulţi confundă cei doi termeni „manual” şi „auxiliar”. MANUALUL reprezintă un document oficial, care asigură concretizarea programei şcolare într-o formă care vizează prezentarea cunoştinţelor şi capacităţilor la nivel sistemic, prin diferite unităţi didactice, operaţionalizabile şi structurate în : capitole, subcapitole, grupuri de lecţii, secvenţe de învăţare.
AUXILIARUL este un caiet special realizat în conformitate cu conţinuturile din manual.
Am să vă răspund la una din întrebări: dacă am plătit din banii mei manualele sau auxiliarele. Nu, nu le-am plătit din banii mei. Le-au cumpărat părinţii, dar nu am exagerat cerându-le acestora să cumpere caiete pentru toate disciplinele. M-am limitat doar la cele importante. Vă spun şi asta ca să nu mai las loc de interpretări.
Domnule ministru, este nevoie de manuale de calitate în şcoli! Deşi am terminat clasa a IV-a, mă preocupă viitorul foştilor mei elevi, care timp de 4 ani nu au avut pe bănci manuale la fiecare început de an, ci le primeau prin semestrul al doilea. Nu uitaţi de ei, vă rog!
O altă întrebare de-a dumneavostră viza formarea mea în cadrul cursului pentru clasa pregătitoare. Sincer, nu am înţeles legătura dintre formarea mea profesională şi ceea ce v-am scris în scrisoare…
Da, domnule ministru, am absolvit şi acest curs de formare, de vreme ce sunt una dintre învăţătorii deschizători de drumuri! Sunt suficient de formată şi capabilă să predau la clasele pregătitoare- a IV-a. Am si gradul II.
Sper că v-am lămurit cu răspunsurile mele! Eu nu pot să afirm acelaşi lucru în legătură cu ceea ce aţi spus astăzi şi aseară. Mai am foarte multe semne de întrebare.
Deocamdată aştept metodologia şi vom vedea ce va mai fi.
O seară cu decizii întelepte, domnule ministru!
#euîncărezist