logo
RNTV Live

Efectele poluării asupra creierului uman

poluare
Tudor Teodora

Impactul negativ al expunerii la poluare a creierului uman a fost studiat de oamenii de știință din Canada.

Un studiu publicat arată ca expunerea de doar două ore la gazele emanate de țevile de eșapament diesel duce la scăderea conectivității funcționale a creierului. Modul în care diferite părți ale creierului interacționează este afectat negativ.

În studiile anterioare, conectivitatea funcțională slăbită a fost asociată cu memorie de lucru, productivitate la locul de muncă și performanțe scăzute.

Studiul a fost primul din lume care a expus oameni la factori poluanți într-un mediu de laborator. 25 de adulți cu vârstele cuprinse între 19 și 49 de ani au fost expuși preț de două ore la atât aer filtrat, cât și la aer contaminat cu gaze de eșapament.

Atât înainte, cât și după fiecare tratament, pacienților le-au fost făcute scanările RMN pentru a permite cercetătorilor să observe diferențele. Regiune creierului numită rețeaua modului implicit (DMN) a fost principalul interes al savanților întrucât este extrem de sensibilă la factori precum toxicitatea, îmbătrânirea și bolile.

Cercetătorii au constatat o scădere semnificativă a conectivității funcționale în interiorul rețelei modului implicit în urma analizării RMN-urilor făcute după inhalarea gazelor toxice de către participanți.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Mai multe informații găsiți aici: Cum afectează poluarea din trafic creierul uman

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor