„Pe măsură ce se tot adună cadavre, se pune întrebarea cine va câștiga acest război? Nu partea care va ucide mai mulți oameni, nu cea care va distruge mai multe case și nici măcar cea care va primi mai mult sprijin internațional, ci cea care își va atinge obiectivele politice.”
Yuval Noah Harari pentru Washington Post
De fapt cum funcționează mânia antioccidentală astăzi, cea care este fără putință de tăgadă, responsabilă de încurajarea, finanțarea și organizarea atacului teroriștilor palestinieni (susținuți de alți aventurieri ce-și zic mujahedini, proveniți din Irak, Tunisia, Afganistan, Arabia Saudită, Siria și așa mai departe) din 7 octombrie ac. în sudul Israelului? Simplu, ca o afacere, adică o investiție care-i face literalmente bogați pe liderii Hamas sau ai Jihadului Islamic palestinian, oferind în schimb un avantaj global superputerilor care contestă Occidentul. Caz clasic: multimilionarul Neville Roy Singham care se consideră filantrop și se declară marxist (vezi mai multe aici), fondator al companiei de software ThoughtWorks, cu sediul în Chicago.
Neville Roy Singham. Sursa: newsbytesapp.com
Conform New York Post, cea mai mare parte a protestelor, multe violente, ale palestinienilor în Statele Unite și în lume după 7 octombrie ac. (care neagă inclusiv faptul că atacul Hamas ar fi avut loc) sunt finanțate substanțial de „Forumul Poporului” (The People’s Forum), o organizație de inspirație marxistă susținută financiar de Neville Roy Singham. Același Singham este un admirator declarat al Chinei comuniste, locuiește în Shanghai și are legături de afaceri cu patru site-uri de propagandă chineză cu acoperire globală. Între 2017 și 2022, fondurile dirijate de Singham către The People’s Forum s-au ridicat în total la valoarea de 20,4 milioane de dolari.
În ultimul număr din România literară, scriitorul Mircea Mihăieș analizează într-un eseu intitulat chiar „7 octombrie 2023” izvoarele propagandei anti-israeliene extrem de prolifice în campania de demonizare a statului evreu după 7 octombrie și o descifrează ca parte a luptei globale împotriva Occidentului (din care, așa cum ne-am dorit, și România face acum parte):
Marea inovație a celor două conflicte care ne dau coșmaruri, cel din Ucraina și cel din Israel, e că actualele forme de modernizare nu mai au ca scop binele lumii, ci distrugerea acesteia. (…) Dacă 11 septembrie 2001 a marcat data inițierii asaltului feroce împotriva civilizației occidentale, 7 octombrie 2023 reprezintă un moment de amplificare isterică a tensiunii. Ne aflăm în punctul în care conflictele ar trebui, conform planului, să se generalizeze. Iar etapa a treia va fi aceea a demantelării democrațiilor liberale.
Nu este simplă retorică la mijloc, ci suntem cu adevărat în mijlocul unei confruntări globale majore, probabil de o intensitate similară celei din deceniul 7 al secolului trecut, când Uniunea Sovietică se ciocnea cu Occidentul prin interpuși în diverse părți ale lumii (Vietnam, dar și Orientul Mijlociu sau Cuba); doar că atunci aceeași Uniune Sovietică se ciocnea militar și cu China pe frontiera comună, împingându-l pe Mao Zedong să amenințe cu arma nucleară și să se apropie diplomatic de Statele Unite.
Într-un interviu pentru Atlantic Council, acordat jurnalistei Ali Rongin de la PBS (vezi aici), generalul David Petraeus, fost comandant al trupelor americane din Afganistan și fost director al CIA, atenționa asupra aceluiași aspect:
Ce se întâmplă undeva, într-o parte a lumii, va reverbera undeva, într-o altă parte a lumii. Dacă nu oferim un răspuns pe măsură provocării inițiale, cineva ar putea să considere că nu suntem capabili sau determinați să o facem și se va considera liber să încerce să recurgă la provocări. Ezitările noastre într-o anumită regiune a globului vor avea efecte negative asupra descurajării undeva într-o altă regiune a globului. Sunt două aspecte aici, la care adversarul va fi atent: dacă avem mijloacele de descurajare bine calibrate pentru a oferi răspunsul adecvat în zona respectivă și, doi, dacă avem și voința de a o face.
Generalul (r) David Petraeus. Sursa: atlanticcouncil.org
Mai departe, abordând punctual conflictul dintre armata israeliană și teroriștii Hamas și ai Jihadului Islamic palestinian, David Petraeus au opinat: Provocarea pentru Israel la acest moment este clară: aripa militară a Hamas trebuie distrusă, iar aripa politică trebuie dizolvată, pentru că nu poate fi vorba de o reconciliere după atacul din 7 octombrie, care a pus în evidență exact acest lucru, că o strategie de descurajare și conviețuire nu era realistă.
Armata israeliană a obținut unele succese până acum, dar sarcina pe care o are în față în continuare este uriașă. Trebuie să continue să curețe efectiv fiecare stradă, casă, încăpere, tunel și, mai departe, să continue să controleze ceea ce au cucerit pentru o perioadă și să și reconstruiască. Și toate acestea să fie făcute într-o zonă dens populată, cu atenție să nu producă victime civile. Nu mai este ca în 1973, un război de tancuri în deșert, un spațiu deschis și nepopulat. Iar la un moment dat, după ce nordul Fâșiei va fi sub control, acțiunile militare vor trebui să se mute și în sud, să se asigure că Hamas nu se ascunde acolo și pune la cale acțiuni armate și atacuri sinucigașe. La fel și în West Bank.
Având pe masă, prin urmare, toate datele problemei, las mai departe pseudo-jurnalul de război să relateze despre actualul conflict israeliano-palestinian, un jurnal care se oprește la data de 16 noiembrie ac., adică după o lună de când l-am început.
Luni, 30 octombrie:
•Curtea Penală Internațională avertizează că împiedicarea acordării ajutoarelor pentru Gaza poate constitui infracțiune sub jurisdicția sa, arată Sky News. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt procuror al Curții de la Haga. Karim Khan a făcut acest comentariu în timpul unei vizite la punctul de trecere a frontierei Rafah. Procurorul Khan a declarat, în cadrul unei conferințe de presă în capitala egipteană Cairo, că Israelul trebuie să facă eforturi vizibile pentru a se asigura că civilii primesc alimente și medicamente de bază. Israelul este semnatar al tratatului care a creat CPI – dar nu a ratificat tratatul și și-a declarat anterior intenția de a nu o face, în timp ce Palestina este semnatară a tratatului în calitate de stat parte.
Marți, 31 octombrie:
•Liderii guvernului de coaliție din Cehia au respins apelurile din opoziție ca ministra apărării Jana Černochová să-și dea demisia după ce a sugerat că țara ar trebui să iasă din ONU în semn de protest față de presupusa politică anti-israeliană a forumului global. Disputa a început după ce la 28 octombrie ministra a scris pe X: „Mi-e rușine pentru ONU. După părerea mea, Cehia nu are ce căuta într-o organizație care ține pumnii teroriștilor și nu respectă dreptul fundamental la autoapărare. Să ieșim din ONU!”. Politiciana din partidul de centru-dreapta ODS a fost înfuriată de faptul că numai 14 țări, inclusiv Statele Unite, Israel și Cehia au votat săptămâna trecută împotriva unei rezoluții a Organizației Națiunilor Unite care punea accentul pe obligația Israelului de a respecta drepturile civililor și propriile obligații umanitare în teritoriile palestiniene.
Joi, 2 noiembrie:
•Într-un interviu acordat canalului de știri TG1 al televiziunii italiene de stat RAI, papa Francisc a mai spus că speră că poate fi evitată o escaladare regională în conflictul care a început atunci când militanții Hamas au intrat în Israel, ucigând aproximativ 1.400 de israelieni, în principal civili, și luând aproximativ 230 de ostatici. „(Sunt) două popoare care trebuie să trăiască împreună. Cu această soluție înțeleaptă, două state. Acordurile de la Oslo, două state bine definite și Ierusalimul cu un statut special”, a declarat Francisc în interviul acordat postului de televiziune RAI din Italia.
•Un membru al biroului politic al Hamas, Ghazi Hamad, a afirmat într-un interviu acordat unui canal de televiziune libanez că gruparea teroristă va repeta atacul din 7 octombrie de nenumărate ori, până când Israelul va fi anihilat, relatează The Times of Israel. „Israelul este o țară care nu are ce căuta pe pământul nostru”, a spus Hamad în interviul acordat la 24 octombrie postului de televiziune LBC. „Trebuie să o eliminăm, deoarece constituie o catastrofă de securitate, militară și politică pentru națiunea arabă și islamică. Nu ne este rușine să spunem acest lucru”, a declarat liderul Hamas.
Vineri, 3 noiembrie:
•Israelul nu are dreptul la autoapărare împotriva militanților Hamas din Gaza ca putere ocupantă în Palestina, a declarat miercuri ambasadorul Rusiei la ONU, informează themoscowtimes. Vasily Nebenzya şi-a folosit discursul la sesiunea specială a Adunării Generale a ONU privind Palestina pentru a condamna ipocrizia occidentală cu privire la moartea civililor palestinieni, pe fondul criticilor lor la adresa invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit sursei menționate. Conform sursei citate, „Singurul lucru pe care îl poate aduna Occidentul sunt declarațiile continue despre presupusul drept al Israelului la autoapărare. Deși, ca putere ocupantă, nu are această putere”, a spus Nebenzya.
•Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a făcut vineri primele sale declarații publice de când gruparea palestiniană Hamas și Israelul au intrat în război într-un discurs în care a dat vina pe Israel și Statele Unite pentru războiul din Gaza. Nasrallah a lăudat Hamas pentru operațiunea de pe 7 octombrie și a susținut că forțele israeliene sunt cele care au comis masacre împotriva poporului israelian, nu luptătorii islamiști. Liderul Hezbollah a subliniat că operațiunea de acum o lună a fost exclusiv palestiniană, nu are nicio legătură cu vreo chestiune regională.
Sâmbătă, 4 noiembrie:
•Secretarul de stat american Antony Blinken a început să se întâlnească cu liderii arabi în Iordania, continuând diplomația în Orientul Mijlociu în urma războiului dintre Israel și Hamas, informează news.ro. Blinken s-a întâlnit mai întâi cu prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, a cărui țară devastată din punct de vedere economic și politic găzduiește Hezbollah – o grupare teroristă susținută de Iran și ostilă Israelului. Blinken urma să se întâlnească apoi cu șeful Agenției Națiunilor Unite însărcinată cu asistența refugiaților palestinieni.
Ulterior, Blinken urmează să aibă discuții de grup cu miniștrii de externe din Qatar, Iordania, Egipt, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, precum și cu președintele comitetului executiv al OEP. Toate părțile au denunțat tacticile Israelului împotriva Hamas, despre care spun că reprezintă o pedeapsă colectivă ilegală împotriva poporului palestinian. Blinken se va întâlni, de asemenea, cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, a cărui țară și-a rechemat săptămâna aceasta ambasadorul în Israel și i-a spus emisarului israelian să nu se mai întoarcă în țară până când criza din Gaza nu se va fi încheiat.
•Președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas și-a amânat vizita pe care urma să o facă la Moscova în cursul lunii noiembrie, conform ministrul adjunct de externe al Rusiei Mihail Bogdanov, informează news.ro. Ministrul adjunct de externe al Rusiei Mihail Bogdanov a declarat presei de stat că o călătorie a lui Abbas planificată pentru 15 noiembrie a fost amânată. „A fost amânată la cererea părții palestiniene”, spune el, citat de agențiile de presă ruse. Bogdanov spune că oficialii palestinieni au informat Moscova că situația acum este dificilă și că Abbas nu poate părăsi regiunea.
Marți, 7 noiembrie:
•103 cetățeni români din Fâșia Gaza și membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopții trecute, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah și de a intra pe teritoriul Egiptului, anunță MAE marți dimineață, precizând că aceștia au fost informați referitor la procedură, iar evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de marți, cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse. Aceștia vor fi aduși în țară de la Cairo, prin intermediul unei curse aeriene speciale.
•Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că țara sa își va asuma responsabilitatea generală pentru securitatea Fâșiei Gaza pentru o perioadă nedeterminată, după încheierea războiului cu Hamas, informează AFP. „Israelul va avea, pentru o perioadă nedeterminată, responsabilitatea generală pentru securitatea” Fâşiei Gaza, a spus el într-un interviu pentru postul de televiziune ABC News. „Pentru că am văzut ce se întâmplă când nu o avem. Când nu avem această responsabilitate pentru securitate, vedem izbucnirea violentă a terorii Hamas la o scară la care nu ne-am fi putut-o imagina”.
Joi, 9 noiembrie:
•Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, a dat asigurări miercuri că guvernul Statelor Unite are un mecanism de comunicare cu organizația islamistă palestiniană Hamas și îl folosește în scopul de a obține eliberarea ostaticilor americani, transmite EFE. „Avem o modalitate de a comunica cu Hamas, o folosim”, a spus Kirby într-o conferință de presă, clarificând că nu este o comunicare directă cu Hamas, ci mai degrabă prin aliați care au ajutat Washingtonul. El a explicat că această comunicare cu gruparea islamistă are ca scop realizarea eliberării ostaticilor cu naționalitate americană pe care Hamas îi ține captivi și a insistat că Washingtonul are idee câți sunt, dar a adăugat că nu oferă mai multe detalii pentru a le proteja intimitatea.
Sâmbătă, 11 noiembrie:
•Arabia Saudită și țările musulmane au cerut sâmbătă încetarea imediată a operațiunilor militare din Gaza, susținând la un summit comun islamico-arab de la Riad că Israel poartă responsabilitatea pentru crimele împotriva palestinienilor. Prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, a adunat lideri arabi și musulmani la acest summit, încercând să preseze ca Statele Unite și Israel să pună capăt războiului din Gaza. Prințul Mohammed a spus că regatul „condamnă și respinge categoric acest război barbar împotriva fraților noștri din Palestina. Ne confruntăm cu o catastrofă umanitară care demonstrează eșecul Consiliului de Securitate și al comunității internaționale de a pune capăt încălcărilor flagrante ale legilor internaționale de către Israel”, a spus prințul moștenitor Mohammed bin Salman.
Mohammed bin Salman, prințul moștenitor saudit. Sursa: english.aawsat.com
•Președintele palestinian Mahmoud Abbas a acuzat, la rândul său, că palestinienii se confruntă cu un război genocid și a cerut Statelor Unite să pună capăt agresiunii israeliene. Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a acuzat Statele Unite că alimentează războiul, a lăudat Hamas și a cerut țărilor musulmane să impună Israelului sancțiuni pentru petrol și bunuri. Tot la summitul de la Riad, președintele Turciei a cerut o conferință internațională de pace pentru a găsi o soluție permanentă la conflictul dintre Israel și palestinieni. „Ceea ce avem nevoie în Gaza nu sunt pauze de câteva ore, mai degrabă avem nevoie de o încetare permanentă a focului”, a spus Erdogan. Emirul Qatar-ului a declarat că țara sa, unde se află câțiva lideri Hamas, încearcă să medieze eliberarea ostaticilor israelieni și speră că se va ajunge în curând la un armistițiu umanitar. „Cât timp va trata comunitatea internațională Israelul ca și cum ar fi deasupra legilor internaționale?”, s-a întrebat el.
Marți, 14 noiembrie:
•Armata israeliană a distribuit luni imagini video și fotografii care arată ceea ce a spus că sunt arme depozitate de Hamas în subsolul unui spital de copii din Gaza, unde, de asemenea, se pare că au fost ținuți o parte dintre ostaticii pe care i-a luat în timpul asaltului din 7 octombrie din sudul Israelului, relatează Reuters și The Times of Israel. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că trupele au găsit un centru de comandă al Hamas în care erau depozitate un arsenal de arme, inclusiv grenade, veste cu explozibili și alte muniții în subsolul spitalului Rantisi, un spital de pediatrie din Gaza specializat în tratarea bolnavilor de cancer. „Și am găsit, de asemenea, semne care indică faptul că Hamas a ținut ostatici aici, a adăugat Hagari în cadrul unui briefing televizat. Acest lucru face în prezent obiectul anchetei noastre. Dar avem, de asemenea, informații care verifică (ipoteza). Hamas se ascunde în spitale. Astăzi, vom expune acest lucru lumii”, a spus Hagari.
Miercuri, 15 noiembrie:
•Tancurile și vehiculele militare israeliene se află în curtea spitalului Al-Shifa, a declarat pentru CNN Khader Al Za’anoun, reporter pentru agenția de presă palestiniană Wafa. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), Peter Lerner, a declarat miercuri pentru CNN că operațiunea de la spital este în desfășurare. Întrebat dacă forțele israeliene au informat oficialii din Gaza înainte de raid, Lerner a spus: „Lucrăm pe baza Dreptului internațional umanitar și a legilor conflictelor armate. Și atunci când ne-am apropiat de spital, am informat într-adevăr administratorii pentru a ne asigura că pacienții și civilii din interiorul complexului sunt ținuți departe de ferestre și se adăpostesc. Încercăm și am încercat să evacuăm cât mai mulți oameni din spital și din spatele spitalului, pentru a putea să ne confruntăm cu Hamas și să ne continuăm obiectivele acestui război”. Mai Alkaila, ministrul sănătății al Autorității Palestiniene, care are sediul în Cisiordania ocupată și care nu controlează spitalele din Fâșia Gaza, a transmis o declarație despre operațiunea pe care Israelul spune că armata sa o desfășoară în spitalul al-Shifa, scrie Reuters. „Israelul comite o nouă crimă împotriva umanității, a personalului medical și a pacienților prin asediul cel mai mare spital din Gaza. Forțele de ocupație sunt pe deplin responsabile pentru viața personalului medical, a pacienților și a persoanelor strămutate din al-Shifa”, a spus Alkaila.
Joi, 16 noiembrie:
•Numele care circulă printre rezidenți este o veche cunoștință a închisorilor israeliene: Marwan Barghouti, supranumit „Mandela al Palestinei”. Fost lider al Tanzim, facțiunea paramilitară Fatah fondată de Yasser Arafat în 1995, este închis în Israel de peste douăzeci de ani, având mai multe condamnări pe viață pentru că a complotat atacuri sinucigașe în Israel. Fadwa Ibrahim, soția, de profesie avocat, a bărbatului de 64 de ani, îl acuză pe Abu Mazen: „Speră să rămână la putere în Ramallah și să-l instaleze pe Marwan în Gaza, dar este o iluzie”. Ilustrul prizonier, însă, ar putea fi folosit de Israel pentru a-i elimina definitiv pe liderii Fatah. Potrivit institutului palestinian Arab Barometer, care a efectuat un studiu înainte de pogromul anti-israelian din 7 octombrie, Barghouti era cel mai iubit lider din Gaza și Cisiordania. De unul singur ar putea obține 32% din voturile palestinienilor, atât cât reprezintă susținerea pentru liderul Hamas Ismail Haniyeh (24%) și pentru Abu Mazen (12%) împreună.
•Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, a anunțat miercuri că Israelul a decis să nu limiteze numărul de camioane autorizate să intre în Fâșia Gaza, relatează Le Monde. Griffiths a declarat presei că 460 de camioane ale Națiunilor Unite așteaptă în El-Arich, orașul egiptean cel mai apropiat de Rafah, punctul de trecere în Fâșia Gaza. El a precizat că are informația de la secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Sunt foarte recunoscător că guvernul israelian a decis – și îi mulțumim – să nu limiteze numărul de camioane care intră în teritoriu, a comentat oficialul. Griffiths a făcut acest anunț în timp ce prezenta un plan în zece puncte pentru îmbunătățirea situației umanitare din Gaza.
•Consiliul de Securitate al ONU a adoptat azi-noapte o rezoluție care solicită pauze în luptele din Gaza și eforturi mai mari pentru a permite accesul ajutorului umanitar în teritoriul devastat de război. Este primul acord la ONU de la începutul conflictului, după alte 4 tentative nereușite. O pauză în operațiuni este în general considerată mai puțin formală și mai scurtă decât o încetare a focului, care trebuie să fie aprobată de ambele părți. SUA au susținut pauzele, în timp ce Rusia ar fi dorit o încetare a focului sau chiar un armistițiu, dar nu s-a putut. Israelul consideră rezoluția lipsită de sens și ruptă de realitate, iar observatorul permanent al Palestinei la ONU a spus că organismul ar trebui să tragă la răspundere Israelul dacă ignoră textul adoptat.
***
Joi, 22 noiembrie ac., s-a anunțat oficial că guvernul de la Ierusalim și liderii Hamas, cu mijlocirea Qatarului, au ajuns la un acord de încetare a focului de patru zile, cu eliberarea a 50 de ostatici răpiți de Hamas, contra a 150 de deținuți palestinieni din închisorile israeliene. După o săptămână de armistițiu, Hamas a revendicat un atac sinucigaș la Ierusalim și ostilitățile au fost reluate. Așadar…
Următoarea miză este pacea: pacea în Ucraina, pacea în Israel. Noile echilibre globale vor descrie formulele după care pacea va fi posibilă între Ucraina și Rusia sau între Israel și palestinieni. Viziunea Occidentului pentru Fâșia Gaza și West Bank, pentru care a pledat secretarul de stat Anthony Blinken, este subsumată principiului „două state”: Israel și Palestina, prin Palestina înțelegând West Bank și Fâșia Gaza administrate de Autoritatea Palestiniană de la Ramallah.
Să ne aducem aminte: în 29 noiembrie 1947, Adunarea Generală ONU a votat în favoarea rezoluției 181 care împărțea Palestina, aflată din 1917 sub mandat britanic, între un stat evreiesc, numit Israel, un stat palestinian și Ierusalim aflat sub mandat internațional. De atunci nu s-a găsit o soluție pentru a pune rezoluția în aplicare, deși în anul 2000, la Camp David, Ehud Barak și Yasser Arafat, găzduiți de Bill Clinton, au fost foarte aproape de un acord ce ar fi pus bazele statului Palestina.