logo
RNTV Live

EDITORIALUL DE LUNI. CENTRALA NUCLEARĂ S.M.R. DE LA DOICEȘTI POATE FI O PREMIERĂ MONDIALĂ

SMR – Fond
Felea Cristian

“SN Nuclearelectrica SA și NuScale Power salută aprobarea de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a Documentului Bază de Autorizare (Licensing Basis Document – LBD) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale, dotată cu reactoare modulare mici (SMR), cu o putere brută instalată de 462 MWe (6 module, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MWe per modul). În urma unei evaluări complexe, CNCAN a emis scrisoarea oficială de aprobare în luna august 2023, care atestă conformitatea Documentului Bază de Autorizare cu cerințele naționale de reglementare. Aprobarea Documentului Bază de Autorizare reprezintă o etapă cheie a Proiectului Reactoarelor Modulare Mici, care va facilita implementarea procesului de autorizare pentru toate etapele de dezvoltare a centralei nuclearoelectrice NuScale din România.”

Comunicat Nuclearelectrica, septembrie 2023

Privesc favorabil proiectul de dezvoltare a unei centrale nucleare bazată pe tehnologia SMRs în România. Înțeleg foarte bine care sunt obiecțiile celor pesimiști – care se declară raționali și realiști, dar în fond sunt pur și simplu (pseudo-)conservatori din lipsă de viziune și nesiguranță profesională (și-i las deoparte pe intriganții de serviciu) – de la cele de mediu, tehnologice, comerciale până la cele financiare; dar în analiza mea, acestea nu reușesc să surmonteze oportunitatea extraordinară pe care industria românească de profil o are în față.

Prototipul unei centrale nucleare SMRs NuScale. Sursa: nuclearelectrica.ro

Faptul că există temeri, rețineri sau chiar o oarecare opoziție față de proiectul americanilor de la NuScale – SMRs (comercial, NuScale VOYGRTM, vezi aici) nu este deloc o surpriză, este oarecum în firea lucrurilor. Să ne aducem aminte cât de greu s-a născut, în primăvara anului 1969, Programul Național Nuclear, puternic influențat de ideile și școala creată de Horia Hulubei (vezi aici), dar mai ales cum a fost privită în epocă ideea de a evita “ajutorul” oferit de Uniunea Sovietică (același șantaj energetic și atunci ca și astăzi, din partea Moscovei) și de a profita în schimb de oferta Statelor Unite (programul inițiat de Dwight Eisenhower – Atomi pentru Pace) prin opțiunea pentru tehnologia canadiano-germano-franceză CANDU (deuteriu-uraniu natural).

Abia după episodul Cernobîl, probabil, (pentru unii nici atunci) a devenit evident cât de inspirată a fost opțiunea din acele decenii șapte-opt pentru soluția tehnologică furnizată de “adversarii ideologici” din Occident. Desigur, să ai o opțiune fermă, provenită dintr-o convingere nestrămutată în superioritatea tehnologică a ofertei occidentale în deceniile șase – șapte – opt ale Cortinei de Fier însemna să-ți asumi un risc personal imens, pentru că încălcarea liniei roșii a ideologiei venea cu un preț greu (mai ales din partea lui Hulubei, pe care NKVD-ul îl arestase de patru ori între 1945 – 1948, ca spion francez și colaboraționist antonescian, după care l-a forțat timp de zece ani să ia parte la programul construcției armei nucleare sovietice).

Când trioul Hulubei – Purica – Pătrașcu au vizitat Statele Unite în 1968, pentru a prospecta posibilitatea accesării tehnologiei CANDU pentru România, în spatele lor se afla Ion Gheorghe Maurer, ceea ce din punct de vedere politic nu a însemnat prea mult după 1973. Totuși, minunea a fost posibilă, iar ceea ce astăzi mulți din domeniu afișează ca un “succes românesc” în domeniul nuclear, a fost de fapt dedicare și sacrificiu personal din partea unui număr mic de oameni, pe care aproape că i-am uitat, toți cu “dosare grele de cadre” și urmăriți informativ de Securitate.

Horia Hulubei în laborator (Wikimedia Commons)

Revenind la tehnologia reactoarelor mici modulare – proiectul NuScale sprijinit de Guvernul Statelor Unite atât în baza parteneriatului strategic bilateral, cât și prin formatul Inițiativei celor Trei Mări -, observ un aspect care în discursul public este trecut cu vederea, și anume că această tehnologie implică uraniu îmbogățit, combustibil care, în timp, ar putea fi rafinat în România.

Dintr-o dată, asistăm la un nou salt față de mijlocul secolului anterior, pentru că acum România se califică ca un partener global de încredere, care poate fi creditat într-atât, încât să devină producător (și furnizor, de ce nu?) de uraniu îmbogățit în perspectiva deceniilor următoare. Dacă nici aceasta nu se califică drept o oportunitate pentru națiunea noastră…

Am pornit la această analiză sesizând că eșecul acordului dintre NuScale și Utah Associated Municipal Power Systems, denunțat din motive comerciale – fără legătură cu tehnologia din spatele VOYGRTM – a fost tratat în spațiul public cu o oarecare satisfacție răutăcioasă, de tipul “v-am spus noi, nu e nimic de capul lor…”, care chiar dacă nu este exprimată explicit este perfect sesizabilă; un tip de reacție care a născut și o concluzie explicită: “sperăm că ministerul (energiei) nu va continua să susțină acordul NuScale – Nuclearelectrica în aceste condiții…”.

În 6 octombrie ac., NuScale și Standard Power, o companie care furnizează infrastructură digitală și servicii de tip blockchain, anunțaseră un alt acord prin care noul client investea în două centrale VOYGRTM a câte 12 mini-reactoare ce ar urma să fie amplasate în Ohio și Pennsylvania, dar știrea a fost marginală în România, departe de importanța care s-a dat celei negative, din 8 noiembrie, privind stoparea parteneriatului cu Utah Associated Municipal Power Systems. Într-un fel este de înțeles: știrile negative au priză mai bună la public.

Este meritul ministrului Sebastian Burduja că nu a reacționat politicianist și pripit la anunțul făcut de Utah Associated Municipal Power Systems, rezervându-și prilejul de a analiza situația nu ca un funcționar cu viziune instituțională mărginită, ci prin lentila omului de business, care știe că eșecul este o parte a succesului, că orice criză naște noi oportunități și aduce lecții învățate:

“Avem această ambiție de a fi primii din lume care au reactoare modulare de mici dimensiuni. Într-adevăr, această tehnologie NuScale, probabil ați citit știrile, a avut o ezitare – să-i spunem – în parcursul ei. (…) Și avem toate șansele chiar să beneficiem de pe urma faptului că proiectul din Idaho nu se va mai face. Pentru că putem negocia cu Departamentul de Energie din Statele Unite să preluăm o parte din ingineria și din elementele dezvoltate acolo și chiar să accelerăm, să fim în 2029 – de ce nu? – prima țară din lume care are un reactor de mici dimensiuni.”

Dacă în Utah s-a închis drumul pentru NuScale, așa cum sugera ministrul Burduja, liderii NuScale își pot revizita programul de dezvoltare, mutând proiectul de la Doicești ceva mai în față, aliniat sau chiar puțin devansat în raport cu proiectele din Ohio și Pennsylvania. Important este ca și asocierea dintre companiile autohtone Nuclearelectrica și E-Infra, împreună cu Ministerul Energiei și CNCAN să fie pregătite pentru a accesa oportunitatea, dacă NuScale decide să prioritizeze proiectul de la Doicești.

Ministrul Sebastian Burduja primit în Statele Unite de omologul DoE, Jennifer Granholm. Sursa: financialintelligence.ro

În privința tehnologiei VOYGRTM, nu cred că mai este cazul să vin din nou cu explicații, este un subiect pe care l-am mai abordat, iar ceea ce prevalează în acest moment ține de cântărirea opțiunilor privind o decizie de a asumare (sau nu) de către țara noastră a investiției într-un proiect de pionierat, care implică riscuri de piață, desigur, dar și oportunități pe măsură.

Continui, așadar, spicuind rezultatele unei analize proprii pe surse din presă, pe care am organizat-o cronologic, asupra proiectelor comerciale ale companiei NuScale și ale partenerilor săi, în contextul mai larg în care se regăsește acordul dintre NuScale și asocierea românească dintre companiile Nuclearelectrica și E-Infra.

5 iulie 2023

DS Private Equity (DSPE), a semnat Acordul de tip Term sheet cu Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), acționarii RoPower, compania de proiect ce dezvoltă Centrala SMR (Reactoare Modulare Mici) din Doicești, România, cu intenția de a investi 75 milioane de Euro pentru dezvoltarea studiului FEED 2. (…) Suma de 75 de milioane de Euro care va fi investită de DSPE, cu sediul central la Seul, face parte din angajamentul public-privat al partenerilor multinaționali din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite de a oferi până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România.

7 septembrie 2023

•În marja Summit-ului Inițiativei Trei Mări (…) de la București, România, trimisul prezidențial special pentru climă, John Kerry, a anunțat acțiunile SUA pentru promovarea rolului noilor tehnologii nucleare în accelerarea tranziției la energie curată în Europa. Aceste acțiuni, potrivit unei note de presă din 7 septembrie a Departamentului de Stat al SUA, extind rolul de lider al României în desfășurarea primului reactor modular mic din Europa și în transformarea unei foste centrale de cărbune din România într-o instalație SMR. (…) În timp ce se afla la București, Kerry a lansat și Nuclear Expediting the Energy Transition (NEXT) – One Stop Shop, un program de susținere a SMR. Ghișeul unic va oferi țărilor europene și eurasiatice care abordează deciziile de implementare a SMR un centru virtual NEXT, unde pot aplica pentru o suită de instrumente și servicii avansate de pregătire a proiectelor, a explicat Departamentul de Stat.

29 septembrie 2023

•SN Nuclearelectrica SA și NuScale Power salută aprobarea de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a Documentului Bază de Autorizare (Licensing Basis Document – LBD) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale, dotată cu reactoare modulare mici (SMR), cu o putere brută instalată de 462 MWe (6 module, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MWe per modul). În urma unei evaluări complexe, CNCAN a emis scrisoarea oficială de aprobare în luna august 2023, care atestă conformitatea Documentului Bază de Autorizare cu cerințele naționale de reglementare.

6 octombrie 2023

•Firma de blockchain Standard Power anunță intenția de alimenta cu energie electrică din centrale nucleare două centre de date din SUA. Compania a anunțat săptămâna aceasta planuri de a dezvolta două instalații susținute de aproape 2 GW de energie din 24 de reactoare modulare mici (SMR). Standard Power va colabora cu furnizorul de tehnologie NuScale Power Corporation, singurul furnizor de tehnologie și producător de SMR care a obținut aprobarea de reglementare din SUA, și Entra1 Energy, o companie globală independentă de dezvoltare și producție de energie, pentru a sprijini cele două proiecte ale Standard Power. Instalațiile vor fi situate în Ohio și Pennsylvania; NuScale va furniza SMR-uri în cele două locații. NuScale va furniza în final 24 de module de 77 MWe, producând împreună 1.848 MWe în cele două locații. Termenele de livrare nu au fost convenite încă.

8 noiembrie 2023

•PORTLAND, Ore. – Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) și NuScale Power Corporation (NuScale) (NYSE: SMR) au anunțat astăzi că au convenit de comun acord să renunțe la Proiectul Carbon Free Power (CFPP). În ciuda eforturilor semnificative ale ambelor părți pentru a promova CFPP, pare puțin probabil ca proiectul să aibă suficienți abonați pentru a putea fi continuat din punct de vedere comercial. Prin urmare, UAMPS și NuScale au stabilit de comun acord că renunțarea la proiect este cea mai prudentă decizie pentru ambele părți.

9 noiembrie 2023

•NuScale Power, prima companie care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA (NRC) pentru proiectarea unui reactor modular mic (SMR), își anulează proiectul simbol din Utah. În ciuda sprijinului politic și a creșterii pieței pentru noile tehnologii nucleare, scepticismul este în creștere în economie. Proiect de pionierat (FOAK), costurile SMR ar putea ajunge până la maxim 8 USD per kilowatt (kW). minim 6 USD pe kW, conform estimărilor industriei citate de Wood Mackenzie. Analiștii Wood Mackenzie se așteaptă de fapt la costurile FOAK la nivelul de maxim al intervalului sau chiar mai mari. La începutul acestui an, NuScale a declarat că prețul țintă al energiei pentru primul său proiect urma să crească la 89 USD/MWh, în creștere față de estimarea anterioară de 58 USD/MWh. Pe 8 octombrie, NuScale a declarat că, în ciuda eforturilor tuturor părților de a promova CFPP, pare puțin probabil ca proiectul să aibă suficienți clienți pentru a continua să fie dezvoltat.

Proiectul CFPP, Utah – concept. Sursa: hackaday.com

•NuScale continuă să rămână oarecum înaintea concurenței care dezvoltă reactoare mici modulare. În 2022, a fost prima companie care a primit aprobarea de proiect de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA, deși un design actualizat pentru proiectele sale inițiale se află încă în curs de aprobare. La solicitarea acționarilor, managerii NuScale au făcut publice planurile companiei de a construi reactoare în România și de a alimenta centre de date din Pennsylvania și Ohio, construite de Standard Power, o companie care minează criptomonede. NuScale își menține intenția de a avea primele centrale operaționale până la mijlocul anilor 2030.

•În 2020, Departamentul de Energie al SUA a aprobat un grant de 1,35 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani pentru construirea centralei dotate cu SMR, cunoscută sub numele de Carbon Free Power Project (CFPP), sub rezerva aprobării creditelor în Congresul SUA. NuScale a primit aproximativ 600 de milioane de dolari de la Departamentul  Energiei începând cu 2014 pentru finanțarea proiectării, acordării de licențe și amplasamentul centralei. NuScale plănuise să dezvolte proiectul din Utah cu șase reactoare mici modulare însumând 462 megawați împreună cu Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) cu termen de finalizare în 2030, însă mai multe orașe s-au retras din proiect pe măsură ce costurile s-au dublat.

NuScale a declarat în ianuarie că prețul țintă al energiei produse de centrală este de 89 USD pe megawat-oră, în creștere cu 53% față de estimarea anterioară de 58 USD/MWh, ridicând îngrijorări cu privire la profitabilitatea acesteia. Mai multe municipalități s-au retras din proiect spunând că la acest preț clienții vor refuza să cumpere energie. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Energie a spus că este o veste nefericită, dar a adăugat: “Credem că munca realizată până în prezent cu privire la CFPP va fi valoroasă pentru viitoarele proiecte de energie nucleară. Deși nu este garantat succesul tuturor proiectelor, DoE rămâne angajat să facă tot ce se poate pentru a implementa aceste tehnologii pentru a combate schimbările climatice și pentru a crește accesul la energie curată”.

•Joi, 9 noiembrie, Slovenské elektrárne – Ministerul Economiei al Republicii Slovace și Departamentul de Stat al SUA au organizat evenimentul de deschidere a Atelierului “Project Phoenix” la Bratislava, Reduta. Slovacia, Republica Cehă și Polonia au fost prezentate în această vară ca țări câștigătoare pentru a primi un grant pentru proiectul Phoenix, pentru a finanța studii de fezabilitate privind reactoarele modulare mici. Proiectul, care își propune să promoveze renunțarea la arderea cărbunelui, a fost susținut de guvernul SUA cu până la 2 milioane USD pentru fiecare țară. Datorită studiului de fezabilitate, va fi posibil să se evalueze adecvarea reactoarelor modulare mici în condițiile din Slovacia și să se propună viitorii pași pentru eventuala investiție viitoare.

14 noiembrie 2023

•CEO-ul NuScale Power Corp și-a apărat marți afacerea cu reactoare nucleare modulare mici, declarând că lucrările continuă în SUA și în alte două țări, după ce compania și-a anulat primul proiect pilot american, pe fondul creșterii costurilor. John Hopkins, CEO-ul NuScale, a fost optimist, în ciuda anulării. “Știu din punct de vedere financiar că avem 200 de milioane de dolari în bancă. Sunt numerar, fără datorii. Deci avem un bilanț sănătos”, a spus Hopkins la o conferință a Societății Nucleare Americane la Washington.

20 noiembrie 2023

NuScale Power și Laboratorul Național Oak Ridge (ORNL) se asociază pentru o evaluare tehnico-economică a capacității proiectului reactoarelor mici modulare (SMR) de a oferi la un cost sustenabil abur tehnologic. Analiza va evalua viabilitatea tehnologiei SMR de la NuScale de ridicare a temperaturii aburului tehnologic pentru utilizarea într-un combinat chimic, inclusiv fiabilitatea sistemului de producere a aburului tehnologic într-o SMR, a costurile operaționale și stabilitatea sistemului. Va fi analizată soluția privind amplasarea SMR pentru care NuScale a primit aprobarea NRC să dezvolte o metodologie de dimensionare a Zonei de Planificare de Urgență (EPZ) pentru situl centralei. Rezultatele evaluării tehnico-economice ar urma să fie finalizate în termen de un an, conform reprezentanților NuScale. Anunțul de parteneriat vine la mai puțin de două săptămâni după ce NuScale a anunțat că își va anula proiectul SMR din Utah, Carbon Free Power Project (CFPP), din cauza costurilor în creștere și a incertitudinii de piață.

Nu intenționez, în încheiere, să sugerez vreo concluzie, pentru că oricine este interesat și a parcurs acest compendiu de știri (ori l-a parcurs in extenso) își poate formula propria opinie. O opinie care poate fi construită temeinic doar prin eliberarea de prejudecăți și de contaminarea cu zgomote de fond. Ceea ce contează este în ce măsură ne mai putem ridica la înălțimea celor care au îndrăznit în urmă cu o jumătate de veac și cărora le datorăm inclusiv oportunitățile de astăzi.

Ce ar crede Horia Hulubei despre SMRs? Ar fi reținut? Ar respinge ideea? Sau ar îmbrățișa-o cu entuziasmul pionierului care a fost întreaga sa viață? Să nu pierdem din vedere pădurea din cauza copacilor. Mai cu seamă, să nu lăsăm decizii atât de importante să fie influențate de persoane neavizate, rău intenționate sau, mai grav, de agenții de influență ai Moscovei.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor