logo
RNTV Live

E jale în Prahova. Neacordarea salariilor, munca peste program neplătită sau refuzul de a acorda concediu de odihnă, obişnuinţă!

ITM
Mihai Constantinescu

E jale în Prahova. Rezultatele acţiunilor de control a inspectorilor ITM Prahova susţin cu vârf şi îndesat situaţia. Doar pe parcursul lunii trecute, în urma acţiunilor de control în  domeniul relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 229.100 lei.

În domeniul relaţiilor de muncă, s-au efectuat 172 controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 201.100 lei. Totodată, inspectorii de muncă au depistat 14 persoane care prestau munca nedeclarată şi au sancţionat angajatorii cu amenzi în valoare totală de 160.000 lei.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 154 de controale şi s-au aplicat amenzi în valoare de 28.000 de lei.

Angajatorii au comunicat către ITM Prahova 12 evenimente. Urmează să se stabilească dacă au fost accidente de muncă sau accidente în afara muncii.

Nemulţumirile salariaţilor

E jale în Prahova şi în ceea ce priveşte gradul de satisfacţie al salariaţilor la locul de muncă. Doar în cursul lunii menţionate, au fost adresate ITM Prahova 339 petiţii. Dintre acestea, 198 au fost petiţii în care erau sesizate disfuncţionalităţi în relaţia cu angajatorii, astfel încât aspectele sesizate au fost verificate de inspectorii de muncă prin controale inopinate la angajatorii reclamaţi. Principalele aspecte reclamate au fost: neîncheierea în formă scrisă a  contractelor individuale de muncă; neînmânarea salariatului a unui exemplar al contractului individual de muncă; neacordarea drepturilor salariale pentru perioada lucrată; neacordarea  sporurilor pentru munca prestată suplimentar şi pe timp de noapte; neacordarea concediilor de odihnă sau necompensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neefectuat la încetarea contractului individual de muncă; nerespectarea programului de lucru; nerespectarea repausului săptămânal; condiţii de muncă neadecvate; neacordarea echipamentului individual de protecţie; neasigurarea unei instruiri corespunzătoare; neluarea unor măsuri de electrosecuritate.

Restul de 141 petiţii au fost adrese prin care se solicitau fie clarificări sau îndrumări privind modalitatea de aplicare a legislaţiei în vigoare, fie informaţii privind contractele individuale de muncă înregistrate în Revisal. Totodată, în această perioadă, ITM Prahova a eliberat la cererea persoanelor interesate 250 de extrase din Revisal şi 28 de adeverinţe de vechime.

Atenţie a fost acordată şi petiţiilor anonime depuse în cutia poştală amplasată la sediul ITM Prahova cu această destinaţie, aspectele semnalate prin petiţiile anonime fiind verificate de către inspectorii de muncă din cadrul instituţiei.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova vrea pe această cale să asigure toate persoanele interesate de disponibilitatea totală pentru lămurirea oricăror probleme legate de relațiile de muncă sau de securitatea și sănătatea în muncă, conform atribuțiilor specifice încredințate de legiuitor instituției noastre, continuând să depună eforturi în vederea sprijinirii dezvoltării unor relații armonioase între angajați și angajatori, bazate pe respect reciproc și respectarea tuturor principiilor și normelor legale în vigoare!, au subliniat inspectorii ITM Prahova.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/lucrari-in-regim-de-urge-baze…/

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/putine-locuri-in-spital-pentru…/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor