logo
RNTV Live

Destinația secretă de pe Valea Prahovei: Peștera lui Bogdan, refugiul haiducilor de pe vremuri. Secretul nedeslușit!

Peștera lui Bogdan de pe Valea Prahovei
Mihai Constantinescu

Destinația secretă de pe Valea Prahovei: Peștera lui Bogdan, refugiul haiducilor de pe vremuri. Secretul nedeslușit!

Situată în marginea din dreapta sus a cercului stang al Carierei Piatra Arsă, localizată pe drumul forestier Valea Babei, la 6-7 km de Sinaia, Peștera lui Bogdan este un loc miraculos, foarte puțin cunoscut de turiști.

Pe vremuri era un refugiu perfect pentru haiduci, iar în zilele noastre este locul perfect pentru o drumeție pe Valea Prahovei.

Cel care ar fi descoperit-o și ar fi vorbit despre ea ar fost un stareț din Sinaia. Se întampla acest lucru prin anul 1884, adică acum 138 de ani. Se vorbește chiar că peștera ar fi fost,pe la 1882, loc de refugiu pentru haiduci.

Numele a fost dat în semn de omogiu pentru alpnistul Nicolae Bogdan, la începutul secolului XX.

Cum ajungi la peșteră, destinația secretă de pe Valea Prahovei

Drumul spre misterioasa peștera nu este deloc complicat. Se poate ajunge din Busteni (Poiana Tapului), pe poteca spre Poiana Stanei. Este un drum care se parcurge în aproximativ 20 de minute si, la intalnirea cu drumul forestier se merge pe acesta pană la vechea cariera de calcar (încă15 minute). De aici, urmand traseul marcat cu triunghi verde, se urcă prin hățiș pană pe creasta de deasupra carierei. Se urmează creasta și apoi se coboară spre peșteră.

Intrarea in pestera se afla chiar la limita padurii, nefiind vizibilă din cariera.

Are o lungime de 141 m si o denivelare de + 5 m.

în fundul peșterii, pe o lespede de piatră, sunt săpate cu dalta următoarele cuvinte neîntelese: Sociewenecassi WagzuchaBallarin.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor