logo
RNTV Live

Deputați umaniști: Instituții trebuie să cumpere produse agricole direct de la producătorii autohtoni

sursă foto sursa foto Epoch Time Romania
rnews

Deputații umaniști Grațiela Gavrilescu și Andrei Gerea: Guvernul întârzie nepermis de mult avizele pentru proiectul umaniștilor destinat sprijinirii agriculturii românești

Deputați umaniști: Instituții trebuie să cumpere produse agricole direct de la producătorii autohtoni

Deputații umaniști Grațiela Gavrilescu și Andrei Gerea atrag atenția asupra faptului că Guvernul, prin ministerul Agriculturii, întârzie nepermis de mult emiterea avizelor necesare pentru un proiect de lege PPU prin care fermierii și producătorii autohtoni din industria alimentară ar putea fi sprijiniți.

Pe data de 19 mai, colegii umaniști, Horia Constantinescu, fost președinte ANPC și Grațiela Gavrilescu, au depus în Parlament un proiect de lege pentru susținerea agriculturii românești care prevede achiziționarea produselor alimentare din producție autohtonă de către instituțiile statului român.

Practic, tot ceea ce înseamnă școli, grădinițe, centre DGASPC, spitale, penitenciare și astfel de asemenea instituții care sunt de stat ar trebuie să cumpere, conform acestui proiect de lege, produse agricole direct de la producătorii autohtoni, astfel încât aceștia să fie stimulați și să nu piardă investițiile făcute și produsele. Doar produsele alimentare importate care nu sunt produse la noi în țară vor putea fi achiziționate de instituțiile statului.

„Mai avem puțin și se împlinesc două luni de când Guvernul, prin ministerul Agriculturii, nu a emis avizele necesare, iar legea așteaptă pentru a fi supus dezbaterii și votului în Senat. Oare s-a terminat cu starea de alertă în mintea celor de la ministerul Agriculturii?

Sunt sute de mii de terenuri care nu mai sunt irigate, pentru că nu s-a mai investit nimic prin programul de irigare sub guvernarea PNL. Pe lângă fermierii afectați de secetă, avem fermierii afectați de inundații. Mai mult, guvernul a atacat la CCR o lege prin care statul acorda despăgubiri fermierilor afectați de calamitățile naturale. Iar acei fermieri care mai produc ceva, sunt sufocați de alimentele aduse din import.

O mulțime de țări europene au luat măsuri similare cu cele propuse în acest proiect de lege, numai noi ne facem că nu știm, nu vedem, nu auzim! Nu putem admite să avem guvern care stă impasibil la toate semnalele fermierilor și producătorilor din industria alimentară din țara noastră, oameni ajunși la disperare că sunt lăsați la mâna capriciilor naturii.

De ce nu dorește ministerul Agriculturii să dea avizul acestui proiecte de lege, când în alte state guvernările ajută producătorii autohtoni?

Sunt semnale că sunt întârzieri nepermise și la programul de tomate, apicultorii se plâng că au probleme majore și ei.
Dacă tot nu a fost în stare să producă nici un proiect care să vină în sprijinul producătorilor români, măcar atât, când Parlamentul produce o astfel de lege, ministerul Agriculturii ar trebui să se trezească și să dea avizele necesare pentru ca legea să își producă efectele cât mai rapid”, a precizat deputatul PPU (social-liberal) Andrei Gerea.

„Atât eu, cât și colegul meu Horia Constantinescu, alături de care am lucrat la elaborarea proiectului, suntem pregătiți să le oferim celor interesați toate informațiile suplimentare necesare și să preluăm orice soluție ar putea conduce la îmbunătățirea și urgentarea adoptării lui.

Deja, în Gruparea Umanistă, am constituit un colectiv de lucru în acest scop și cer public Guvernului Orban să își mobilizeze forțele, de pe acum, pentru a-l pune în practică imediat după promulgare.

Iar dacă apelul meu nu îl impresionează, să privească în jur: culturile agricole, care nu au fost compromise de secetă, sunt, pe zi ce trece, afectate de ploile abundente”, a subliniat deputatul umanist Grațiela Gavrilescu.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor