logo
RNTV Live

Copacii pot reduce semnificativ mortalitatea cauzată de valurile de căldura

plantare-copaci
Tudor Teodora

Plantarea mai multor copaci în zonele urbane pentru a  reduce temperaturile ridicate ale verii poate reduce cu o treime numărul deceselor cauzate de valurile de căldură. 

Dacă acoperirea cu copaci a unui oraș ar putea ajunge la 30% din suprafața sa, comparativ cu media actuală de 14%, ar reduce temperaturile cu o medie de 0,4 grade Celsius pe durata valurilor de căldură. Din cele 6.700 de decese premature cauzate de creșterile temperaturilor în 93 de orașe europene în 2015, rezultatele arată că o treime ar putea fi evitate. 

„Acest studiu este primul care prezice, în contextul încălzirii globale în orașe, numărul de decese premature care ar putea fi prevenite prin acoperirea suplimentară cu copaci”, a declarat Tamar Iungman, cercetător la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona.

Temperaturile din zonele urbane sunt mai ridicate decât cele din suburbii sau zonele rurale din jur, din pricina insulelor de căldură. Această diferență se datorează, în principal, îndepărtării vegetației, căldurii de la sistemele de aer condiționat, precum și asfalt și materiale de construcție de culoare închisă care absorb și rețin căldura. 

„Știm deja că temperaturile ridicate din mediile urbane sunt asociate cu rezultate negative pentru sănătate, cum ar fi insuficiența cardiorespiratorie, creșterea numărului de internări în spital și decese premature”, a declarat Tamar Iungman într-un comunicat. „Scopul nostru este de a informa factorii de decizie și politici locale cu privire la beneficiile integrării strategice a infrastructurii verzi în planificarea urbană pentru a promova medii urbane mai durabile, rezistente și sănătoase.”

Creșterea temperaturii în orașe va fi mai intensă, ca urmare a încălzirii globale cauzate de om, fapt ce face tot mai urgentă adaptarea orașelor pentru a îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate. Anul trecut,  Europa a cunoscut cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată și al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată. Global, valurile de căldură ating niveluri record, iar durata lor crește. 

Frigul continuă să provoace mai multe decese în Europa decât căldura, dar previziunile bazate pe emisiile actuale arată că, în decurs de un deceniu, bolile și decesele cauzate de căldură vor reprezenta o povară mai mare pentru serviciile de sănătate. 

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Mai multe informații găsiți aici: Copacii ar putea reduce cu o treime mortalitatea cauzată de valurile de căldură urbană (studiu)

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor