logo
RNTV Live

Controalele ITM Prahova scot la lumină probleme grave

recomandari pe timp de caniculă
Mihai Constantinescu

Controalele ITM Prahova scot la lumină probleme grave. Doar în luna iulie au fost organizate o serie de controale în urma cărora s-au aplicat sancţiuni contravenţionale constând în amenzi în valoare totală de 238.000 lei.

În domeniul relaţiilor de muncă, s-au efectuat 128 controale. S-au finalizat cu amenzi în valoare de 165.000 lei. Totodată, inspectorii de muncă au depistat 6 persoane care prestau muncă nedeclarată şi au sancţionat angajatorii cu amenzi în valoare totală de 120.000 lei.

În aceeaşi perioadă,controalele ITM Prahova au vizat şi domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost efectuate 102 de controale. S-au aplicat sancţiuni contravenţionale constând în amenzi în valoare de 73.000 de lei. Angajatorii au comunicat către ITM Prahova 22 evenimente, în urma cercetărilor urmând să se stabilească caracterul acestora, respectiv dacă sunt accidente de muncă sau accidente în afara muncii.  De asemenea, inspectorii de muncă au dispus oprirea a 6 echipamente de muncă pentru că exista pericol de accidentare.

Recomandări pe timp de caniculă

Pentru că traversăm o perioadă cu temeperaturi extrem de ridicate, ITM Prahova va intensifica verificările. Se va urmări acă angalatorii respectă măsurilor ce trebuie aplicate în astfel de situaţii.

Angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție, asigurarea de dușuri.

Prevenirea unor îmbolnăviri profesionale

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare și control medical periodic, să urmărească depistarea precoce a salariaților cu contraindicații pentru munca la temperaturi crescute, să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind muncă la temperaturi extreme.

Nerespectarea prevederilor Ordonantei 99/2000 se sancționează cu amenda de la 1500 – 2500 lei.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/strada-din-ploiesti-blocata-de…/

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/trei-zile-de-canicula-in-prahova/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor