Președintele Klaus Iohannis a ignorat cu desăvârșire un jurnalist care a insistat să obțină răspunsuri referitoare la petiția semnată de 40.000 de români, care îi cereau să dezvăluie costurile deplasărilor sale externe.

La insistențele jurnalistului, șeful statului a răspuns doar cu un simplu „mulțumesc”.

Reamintim că călătoriile internaționale ale președintelui Iohannis au provocat polemici în opinia publică, mai ales că Administrația Prezidențială a păstrat confidențialitatea asupra costurilor finanțate din bani publici, care includ utilizarea avioanelor private de lux.

Cheltuielile pentru călătoriile lui Iohannis sunt păstrate în confidențialitate, cu toate că sunt suportate din bani publici.

Echipa de jurnaliști de la Libertatea a cerut informații detaliate cu privire la costurile călătoriilor lui Iohannis, inclusiv cele referitoare la turneul său din Africa de luna trecută. În replică, Administrația Prezidențială a afirmat că niciuna dintre aceste informații „nu poate fi furnizată, fiind exceptate de la accesul liber al cetățenilor”.

Cu toate acestea, chiar dacă Iohannis a menționat, în timpul vizitei sale în Capul Verde, că va instrui Biroul de presă să furnizeze informații cu privire la costurile turneului în Africa.

În ceea ce privește solicitarea detaliilor despre costurile segmentate ale transportului cu aeronava oficială în cadrul turneului prezidențial, Administrația Prezidențială a precizat că „detalierea cheltuielilor necesare pentru aceste călătorii internaționale, pe destinații, perioade și categorii, nu este fezabilă, deoarece această procedură ar putea genera încălcări ale prevederilor legale referitoare la protecția informațiilor clasificate. O parte semnificativă dintre datele și informațiile solicitate sunt clasificate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *