logo
RNTV Live

Concert vocal-simfonic dedicat Zilei Europei

unnamed
Mihai Constantinescu

Concert vocal-simfonic dedicat Zilei Europei

Concert vocal-simfonic extraordinar dedicat Zilei Europei – cu maestrul Jozsef Horvath la pupitrul dirijoral joi, 9 mai 2019, de la ora 19.00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Soliști sunt violonistul Gabriel Croitoru, soprana Diana Bucur, mezzosoprana Sorana Negrea, tenorul Adorjan Pataki și basul Marius Boloș. Pe scenă va urca și Corul Filarmonicii “Paul Constantinescu” – dirijor Eduard Dinu.

Programul va fi deschis de reputatul violonist Gabriel Croitoru, solist al Filarmonicii ploieștene, care va interpreta ”Simfonia Spaniolă” în re minor, op. 21, pentru vioară și orchestră a lui Edouard Lalo.

În anul 2008, Gabriel Croitoru a câștigat dreptul de folosință asupra viorii construită de reumitul lutier Joseph Guarnerius în 1730, vioară ce a aparținut celebrului muzician român George Enescu. Datorită sunetului său deosebit, faimosul instrument este supranumit ”Catedrala”.
Gabriel Croitoru a apărut ca solist cu orchestra în mai mult de 1.000 de concerte publice, atât în Asia cât şi în Europa, în compania unor orchestre importante cum ar fi London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra, String Festival of Lucerne Chamber Orchestra etc.

Seara va continua cu Simfonia a IX-a, în re minor, op. 125, de Ludwig van Beethoven, cunoscută ca “Oda bucuriei”, una dintre cele mai reumite lucrări ale compozitorului german.
Faimoasă și pentru grandiosul final coral pe versurile poetului Friedrich Schiller (“An die Freude”, 1785), simfonia a avut premiera în 1827. Așa cum spunea și Sergiu Celibidache, Beethoven, fiind surd atunci când a scris simfonia, a avut nevoie de o putere mare de spiritualizare pentru a fi sigur de frumusețea lucrării sale.

Simfonia a 9 a în re minor, op. 125 (uneori cunoscută drept “Coral”), este ultima simfonie completă a lui Ludwig van Beethoven (1770-1827). Finalizată în 1824, este una dintre lucrările cele mai cunoscute din repertoriul clasic occidental. Unii critici o numără a fi printre cele mai mari opere ale lui Beethoven, iar alţii spun că este cea mai frumoasă lucrare muzicală scrisă vreodată.

Oda Bucuriei este actualul imn oficial al Uniunii Europene.

Biletele, în valoare de 50 de lei (adulți), 30 lei (pensionari) și 20 – lei (elevi/studenți) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenţia Teatrală, la standul special amenajat în hipermarketul Cora – AFI Ploiești și online pe www.filarmonicaploiesti.ro.

comunicat de presă

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor