logo
RNTV Live

Concert extraordinar la Filarmonica Paul Constantinescu!

liviu prunaru
rnews

Joi, 29 septembrie 2016, va avea loc un concert extraordinar la Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești. Liviu Prunaru, prim concertmaestru al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam, cotată numărul unu în lume, este și director artistic al Academiei Internaționale de Muzică “Yehudy Menuhin” unde predă vioara. Revine pe scena Filarmonicii din Ploiești după debutul său de acum aproape trei decenii, cântând pe o vioară Stradivarius, “Pachoud”, ce datează din anul 1694, “epoca de aur” a renumitului lutier cremonez, despre care mărturisește că “este o prelungire a mea, a brațelor mele, a vocii și a sufletului meu”. Walter Hilgers a studiat tuba, contrabasul și pianul la Universitatea de Muzică din Aachen și este tubist în orchestră, solist, profesor și dirijor. La vârsta de 20 de ani a ocupat postul de tubist la Filarmonica din Viena, a făcut parte peste 25 de ani din “German Brass” , fiind adesea invitat al Filarmonicilor din Berlin, NDR, Dusseldorf și profesor de tubă și muzică de cameră la Academia de Muzică “Franz Liszt” din Weimar. Este dirijor invitat al Orchestrelor din Zagreb, Montevideo, Buenos Aires, Nisa, Timișoara, București și Ploiești.

Serenada pentru vioară și orchestră este dedicată lui Serge și Natalie Koussevitzky și a avut premiera în 12 septembrie 1954, în interpretarea lui Isaac Stern, alături de Filarmonica din Israel, sub bagheta lui Bernstein însuși. Simfonia a -V-a de Prokofiev a fost compusă într-o singură lună, în vara anului 1944, când al doilea război mondial încă se derula, a avut premiera în anul următor sub bagheta compozitorului la Conservatoruldin Moscova și este cea mai populară lucrare de acest gen din creația compozitorului.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor