logo
RNTV Live

Concediu și indemnizație pentru îngrijirea persoanelor cu afecțiuni oncologice/ VIDEO

Theo Tănăsescu

Concediu și indemnizație pentru îngrijirea persoanelor cu afecțiuni oncologice.

Asiguratul care însoțește un pacient cu afecțiuni oncologice la intervenții chirurgicale și tratamente beneficiază de concediu și indemnizație. Noul act normativ vine astfel in sprijinul bolnavilor care au nevoie de sprijin special in astfel de perioade.

Începând cu data de 16 aprilie intrăa în vigoare prevederile Legii 24/2022 care reglementează concediul și indemnizația pentru îngrijirea persoanelor cu afecțiuni oncologice care au vârsta de peste 18 ani.

Asiguratul care însoțește pacientul cu afecțiuni oncologice la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist, beneficiază de concediu și indemnizație de cel mult 45 de zile calendaristice, în interval de un an, pentru un pacient. Cuantumul brut lunar al indemnizației acordate în acest caz este de 85% din baza de calcul pentru indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Totodată, atât salariatul care îngrijește pacientul cu afecțiuni oncologice, cât și acesta, au dreptul la minim o ședință de evaluare psihologică clinică și minimum cinci ședințe de consiliere psihologică clinică. Costurile serviciilor furnizate de psiholog vor fi suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Concediul și indemnizația pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, ședințele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică se acordă pe baza de concediu medical eliberat de medicul specialist.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor