În frumosul oraşel de pe Valea Teleajenului, Vălenii de Munte, unde a trăit şi a creat savantul de renume mondial, Nicolae Iorga, omul care s-a preocupat şi de dezvoltarea învăţământului în această zonă pitorească şi bogată a judeţului Prahova, funcţionează liceul care poarta numele marelui istoric al poporului nostru: Colegiul Național „Nicolae Iorga”.

            Existenţa liceului îşi are rădăcini mai adânci, motivate de prevederile legislaţiei şcolare înnoite de ideile înaintate ale lui Spiru Haret, idei de care se va bucura şi oraşul Vălenii de Munte, prin ale cărui instituţii şcolare şi extraşcolare devine un centru cultural cunoscut pe plan judeţean şi naţional.       

            Școala noastră dispune de două corpuri de clădire destinate liceenilor, un corp de clădire destinat elevilor de gimnaziu, o sală de sport, laboratoare, cabinete, bibliotecă, birouri, cancelarie în fiecare corp de clădire și un cabinet de asistență psiho-pedagogică. Numărul de săli de clasă permite desfășurarea cursurilor într-un singur schimb, în intervalul 8,00 – 14,00.

            Elevii beneficiază de condiții de studiu la standarde europene, astfel încât toate sălile de clasă sunt dotate cu mobilier modern, cu calculatoare și videoproiectoare, conectate la internet, ceea ce permite derularea activităților educaționale la un nivel de performanță ridicat.

Din anul școlar 2019-2020 școala dispune de o platformă care a fost utilizată de cadrele didactice în vederea desfășurării lecțiilor on-line, începând cu luna aprilie 2020.

 Școala are propriul site unde sunt postate informații utile pentru elevi, părinți și comunitatea locală, ca mijloc de comunicare permanent cu elevii și părinții.

În setul de elemente care  formează cultura organizațională a școlii, putem enumera:

• Celebrarea anuală a patronului spiritual al școlii noastre prin organizarea ZILELOR COLEGIULUI;

• Revista școlii – prin care se fac cunoscute realizările, ideile și sugestiile atât ale elevilor, dar și ale profesorilor;

•  Organizarea de campionate sportive;

•  Organizarea unor concursuri interne pe diverse teme;

•  Evenimente care marchează sfârșitul unei promoții (Gala Absolvenților);

•  Evenimente anuale organizate de Asociația de părinți din Colegiul Național ” Nicolae Iorga”.

•  Cercuri de lingvistică, pictură, robotică, astronomie și astrofizică.

            Școala are colaborări interne numeroase cu instituții universitare de prestigiu dar și colaborări internaționale – parteneriat cultural-lingvistic cu Liceul „Notre Dame de Bonnes Nouvelles” din Beaupréau, Franța.

Asociația de Părinți din Colegiul Național „Nicolae Iorga” inițiază permanent o serie de proiecte, dintre care amintim:  „Gala Excelenței”, ediția a VIII-a; „Sănătate, siguranță pentru copiii noștri”, ediția a IV-a, „Investim în copii, investim în viitor”- „Ce vreau să fac cu viața mea?” – ediția a VII-a , „Studioul tinerilor actori” – trupa de teatru a elevilor „Poesis” – ediția a IV-a, „Să spunem NU delincvenței în școală”, ediția a VIII-a, „Teribilismul la volan” – clasele X-XII, ediția a V-a, „Suflet pentru suflet” – proiect umanitar anual.

            „Nu exagerez dacă susțin că Liceul „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte – oraș de tradiție istorică si culturală – n-a fost numai o instituție obisnuită de învățământ, ci și un focar intelectual, care a iradiat în cugetele elevilor săi, dar și în teritoriul adiacent, informație, educație și cultură. Dascăli entuziaști oficiau la catedră, iar pasiunea pentru studiu a numeroșilor învățăcei au transformat-o într-un laborator de inițiere în viață și în fenomenele sale complexe.”

(Valeriu Sârbu, poet, romancier, eseist și dramaturg, membru al Uniunii Scriitorilor din România)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *