logo
RNTV Live

Cine este Alex Popa, elev și tânăr implicat în comunitate

WhatsApp Image 2023-05-13 at 10.46.15-2
Borcea Bianca

Alex Popa are 14 ani, este elev, iar în luna februarie a acestui an a obținut titlul de ,,Tânăr implicat în comunitate” la Gala Tineretului Prahovean. În interviul acordat pentru Republika News, acesta atinge mai multe subiecte interesante. Am vorbit cu Alex despre acțiunile de voluntariat în care este implicat și despre schimbările pe care a reușit să le facă în comunitatea sa.

Ești voluntar de la 13 ani, cum te împarți între viața de voluntar si cea de elev?

Destul de greu deoarece a fi implicat în comunitate înseamnă să dedici mult timp liber și asta înseamnă mai puțin timp pentru învățat, însă rezultatele academice nu sunt afectate de lipsa timpului. Sunt situații în care sunt nevoit să lipsesc de la școală pentru a participa în diferite schimburi de experiență sau seminare, automat după aceste experiențe trebuie să mă ambiționez să recuperez materia pierduta.

Să fii implicat în comunitate necesită multa disciplină și ambiție. Disciplină deoarece trebuie să ai un anumit comportament și să fii o inspirație pentru colegii si prietenii tăi și să îți organizezi timpul intr-un mod eficient să poți să le faci pe toate.

Ambiția este absolut necesara deoarece nu trebuie să renunți indiferent de circumstanțe din păcate aceste circumstanțe nefavorabile se regăsesc destul de des.

Ești voluntar la Curba de Cultura, ne poți spune mai multe despre activitatea ta la Curba?

Prima mea interacțiune cu Asociatia Curba de Cultura a fost in vara anului 2020 la festivalul rural de tineret Ruralympics care era la editia a II-a. S-a ținut in satul vecin, iar eu am fost curios ce se întâmplă acolo așa ca am mers la Ruralympics, de atunci mi s-a părut foarte interesant ce face asociația Curba De Cultura așa ca am decis să ma implic în proiectele lor si să lucrez cu tineri.

Activitatea mea la Curba De Cultura s-a dezvoltat de la an la an, dacă in 2020 nu am apucat să fac foarte multe decât să descopăr asociația si oportunitățile pe care le oferă. In 2021 am reusit să mă implic în proiecte importante la nivel local cum ar fi “Descopera Teișani” în care împreuna cu 5 voluntari internaționali am imortalizat într-o monografie si un film tip documentar viață in Teișani. Urmand să particip la un training de editare video/audio și să mă implic in Radiotin.ro , Radioul tinerilor din mediul rural unde noi tineri facem continuțul și punem muzica care tot noua ne place. Tot in 2021 am reusit să particip în mai multe schimburi de experiență în Romania si Slovenia.

În 2022 am participat în proiectul Park&rec un proiect de implicare a tinerilor în comunitatea locală. În acest proiect eu impreuna cu un grup de 4 tineri am consultat cetățenii comunei Teișani prin intermediul unui studiu antropologic pentru a vedea ce își doresc de la un spatiu verde in comuna, ulterior am dezvoltat 3 schițe de parcuri pentru comuna Teișani care au fost prezentate pe scena la Ruralympics. Împreuna cu voluntarii internaționali am început să ne facem parcul mult dorit în curtea Centrului De Tineret Teișani la momentul respectiv.

Anul acesta Radiotin.ro a luat amploare și am reuși să avem un numar impresionant de emisiunii si ascultători, vestea a ajuns până la Bucuresti prin intermediul TVR3, emisiunea Zommer, unde am putut prezenta ce facem noi la radio si cum vocea tinerilor din mediul rural CONTEAZA.
Pe tot parcursul anilor am facut activități în calitate de voluntar (sau am tradus activități prestate de către voluntarii internaționali) în Centrul International De Tineret Teișani, Centrul International De Tineret Maneciu, Centrul de Tineret Izvoarele ,Centrul de Tineret mobil supranumit si Tinemobil singurul centru de tineret mobil din România, centre administrate de către asociația Curba De Cultura.

2023 este anul în care mi-am propus mai mult ca în anii trecuți. Însă vorbim de un nou proiect Rural Youth Cinema în care vom documenta problemele tinerilor din mediul rural, mai multe emisiuni la Radiotin.ro, mai multe activități în centrele de tineret pe care le avem si multe schimburi de tineri.

In luna Februarie a acestui an ai primit premiul de “Tânăr implicat în comunitate”, cum a fost primirea titlului, te-ai așteptat? Care a fost impactul adus in comunitate ta de primirea acestui titlu’?

Titlul de “Tânăr implicat în comunitate” a venit pe neasteptate pentru că nu credeam că eu voi fi mai activ decât tinerii ploieșteni.
A fost o onoare să îmi aud numele si să urc pe scena, să ridic premiul și o bucurie să vad ceea ce nu am văzut în comunitatea mea, cooperare între autoritațile publice ,ONG-uri si Tineri.
În comunitatea mea titlul a fost vazut ca un exemplu că se poate indiferent de mediu urban sau rural, doar să muncesti pentru a-ti atinge scopul.

De curand autoritățile locale din Teisani au preluat centrul vostru de tineret, tu ai fost unul dintre tinerii care nu a fost de acord cu aceasta decizie. Cum este ca la 14 ani sa vorbești in fata Consiliului Local si cum te-ai simțit când ai văzut ca vocea voastră a tinerii din comunitate este ignorata de autorități?

Din punctul meu de vedere ar trebui să fie ceva normal să mergi in Consiliul Local, să îți exprimi punctul de vedere și să le expui nevoile tale.
Însă daca vorbim de experiență mea, a fost una nu foarte plăcută deoarece unele dintre întrebările mele nu au avut răspuns sau Consiliul Local nu vede rostul intrebărilor. Dezamăgitor când vorbim despre oamenii care ar trebui sa ne reprezinte. Replica unuia dintre consilieri locali a arătat cât de mult îi pasă Consiliului Local Teișani de tinerii din comuna, un domn îmi pune o întrebare, iar eu îl întreb pe președintele ședinței daca am dreptul sa răspund la întrebare citez ,,Nu știu daca ești minor, nu cred ca ai” din acest citat vă las pe dumneavoastră să trageți concluzii…

Ce sfaturi le dai tineri care își doresc sa se implice mai mult în comunitate?

Să nu renuntati! Nu este usor să te implici în comunitate, exista multe sacrificii pe care trebuie să le faci , dar sigur vor fi si rezultate frumoase.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor