logo
RNTV Live

Ce semnificație mai are ziua de 1 Mai? Vezi ce superstiții sunt legate de această sărbătoare

hora – sarbatoare arminden
Oana Stoica

Puțini știu că ziua de 1 Mai nu înseamnă doar sărbătoarea Muncii, creată de socialiști, ci are și o semnificație mult mai veche, care vinde de pe vremea dacilor.

În tradiția populară românească, pe 1 Mai se serbează Armindeni, „Ziua Pelinului” sau “Pomul lui Mai”.

În această zi se serbează rodul pământului și belșugul. Se spune că, dacă oamenii se spală de dimineaţă cu rouă vor avea parte de sănătate.

Există și tot felul de superstiții legate de ziua de Armindeni. La porțile caselor se pun ramuri verzi, pentru a aduce belșug și noroc.

La petrecerile câmpeneşti se bea vin roşu amestecat cu pelin, “pentru schimbarea sângelui şi apărarea de boli”. Bărbații trebuie să poarte pelin la pălărie, iar la ferestrele caselor se pun icoane.

Tradiţia populară aminteşte că ciuma putea fi alungată doar în Ziua de Arminden şi numai cu frunza de pelin: Frunză verde de pelin/ Iată-ne la Armendin,/ Beau mesenii şi mănâncă,/ Şi de ciumă nu li-i frică! (S. Florea Marian, 1899).

 

Sursa: jurnalspiritual.eu

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor