logo
RNTV Live

Ce pensie vei avea dacă ai muncit în străinătate? Cum se calculează și în ce condiții se primește

pensie
Dumitrache Catalina

Românii care au muncit în străinătate au și ei dreptul la o pensie comunitară. Perioada lucrată va fi luată în calcul, indiferent unde vor ieși la pensie. Dacă te-ai stabilit într-o altă țară, vei lua pensie de acolo, iar dacă ai revenit în România, vei lua pensie din România, conform playtech.ro.

Maria Luiza Socol Florescu, directorul Direcţiei Relaţii Internaţionale la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a descris procedura și drepturile pe care aceștia le au.

„Foarte mulți dintre lucrătorii noștri migranți, persoane care au realizat perioade de asigurare și în alte state membre ale UE au atins vârsta pensionării”, declară Maria Luiza Socol Florescu.

Cererea se depune la o singură instituție, respectiv cea de la locul de ședere permanentă.

„Toți cei care lucrează în străinătate și au lucrat în România trebuie să înțeleagă că trebuie să se adreseze acolo unde lucrează în prezent. Aceasta este regula: se depune o cerere de pensie la o singură instituție dintr-un singur stat membru”, explică mai apoi Maria Luiza Socol Florescu.

Cererea de pensie se depune într-un singur stat.

Instituția respectivă va fi cea care va întreprinde demersul către autoritățile competente din toate statele membre implicate în proces.

Pentru calcularea pensiei, fiecare instituție implicată unde persoana muncit face un calcul propriu al drepturilor de pensie și acordă o pensie comunitară.

Fiecare instituție are obligația să facă un dublu calcul atunci când este vorba de calculul unei pensii naționale.

Cum se face calculul pensiei pentru cei care au muncit și în străinătate?

În cazul in care o persoană are, de exemplu, stagiul minim de cotizare în România de 15 ani se va face un calcul al pensiei naționale și încă unul al pensiei comunitare stabilită conform principiului pro rata temporis.

În prima etapă se stabilește o pensie teoretică, luând în considerare toate perioadele de asigurare realziate în toată statele membre.

,,Acesta este un algoritm de calcul care îmi dă mie posibilitatea ca instituție competentă în materie de pensii să-i stabilesc persoanei în cauză o parte din pensie care i-ar reveni pentru cât a lucrat efectiv în România.

Nu iau în considerare contribuțiile achitate la bugetul de asigurări sociale al altui stat. Eu iau în considerare doar contribuțiile achitate în România și creditez perioadele din străinătate cu o valoare medie realizată în România”, a conchis Maria Luiza Socol Florescu.

Sursă: Playtech

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor