logo
RNTV Live

Cascada Urlătoarea, ţinutul de basm al prahovenilor unde nu ai cum să te plictisești

sursă foto YouTube
Mihai Constantinescu

Cascada Urlătoarea

Cascada Urlătoarea, ţinutul de basm al prahovenilor unde nu ai cum să te plictisești.

Prahova are cu se mândri. Este locul unde şi astăzi se mai spun legende. Un astfel de loc este şi Cascada Urlătoarea, care farmecă turiştii nu doar cu frumuseţile ei ci şi cu multe legende. Cei care deja au vizitat-o, susţin că este una dintre cele mai spectaculoase cascade din România.

Minunatul loc se află în apropierea oraşului Buşteni, în judeţul Prahova, la o altitudine de 1100 de metri şi este situată în apropierea traseului turistic care duce din Buşteni spre Platoul Bucegi pe Valea Jepilor.

Despre acest loc circulă o legendă despre o păstoriţă.”Prin acești munți o frumoasă păstoriță, fiică a Jepilor bătrâni, iși păștea mioarele in vremuri demult apuse. Doi frați ciobănei se indrăgostiseră de păstoriță și prinseră a o urmări pas cu pas, fără insă a ști unul de dragostea celuilalt. Intr-o zi neguroasă , ciobanii, fără să se vadă unul pe celălalt, au intins brațele spre ciobăniță. Aceasta inspăimântată de apariția ciobanilor a scos un țipăt deznădăjduit și s-a aruncat in gol de pe stânci, prefăcăndu-se in cascada de argint care cade infinit,  plângându-și parcă tinerețea. Ciobanii au impietrit pe loc din cauza grozăviei iar trupurile lor impietrite mai pot fi văzute și astăzi de-a stânga și de-a dreapta cascadei ”, spune legenda.

O altă poveste vorbeşte despre o comoară nemaipomenită a dacilor şi care ar fi fost îngropată. Pentru ca nimeni să nu dea de urma ei, Zalmolxis a  despicat muntele, făcând loc pârâului Urlătoarea și cascadei. Se spune că printre bogăţiile îngropate ar fi fost şi un pandantiv miraculos, care îi dădea purtătorului ei înțelepciune și cunoaștere. Legenda mai spune că un tânăr cioban a dat de urma comorii, iar de atunci, cascada vuiește neîncetat.

Sursa Ziarul de Buşteni / Antena 3

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor