Cercetătorii au descoperit că, purtând haine adecvate, este posibilă diminuarea aerului condiționat cu 2C (3,6F) – ceea ce pe termen lung ar economisi energie considerabilă, atât economisind bani, cât și reducând emisiile de gaze cu efect de seră.
Culoare și design
Majoritatea oamenilor poartă alb vara – deoarece albul reflectă razele soarelui, în loc să absoarbă lumina așa cum o face negrul. Cu toate acestea, această teorie devine puțin mai complexă atunci când începem să vorbim despre grosimea și potrivirea îmbrăcămintei, deoarece căldura nu vine doar de la soare, ci vine și din corpul nostru.
Când acea căldură din corpurile noastre lovește hainele albe, se reflectă înapoi spre noi. În 1980, un studiu despre motivul pentru care beduinii – un popor indigen, semi-nomad care locuiește în regiunile deșertice din peninsula Arabică, Orientul Mijlociu și Africa de Nord – poartă haine negre în deșert, a descoperit că expunerea la căldură era aceeași indiferent dacă membrii tribalului purtau negru sau halate albe.
Țesăturile de culoare neagră sunt un radiator mai bun de căldură – ceea ce înseamnă că absorb căldura emanată din corp – astfel încât aceasta poate juca și un rol în răcirea corpului. Secretul beduinului este să poarte îmbrăcăminte neagră largi, mai ales dacă bate vânt. Hainele negre largi încălzesc spațiul dintre țesătură și piele, promovând un curent de aer ascendent – ca un coș de fum – și oferind o ușurare de răcire.
„Cantitatea de căldură câștigată de un beduin expus deșertului fierbinte este aceeași indiferent dacă poartă o haină neagră sau albă. Căldura suplimentară absorbită de halatul negru s-a pierdut înainte de a ajunge la piele”, notează studiul.
„Alegerea materialului dumneavoastră este crucială. Dacă porți o salopetă supradimensionată din denim – te vei simți mult mai sexy decât prietenul tău într-o ținută mai îngustă din tifon sau șifon”, spune stilistul și scriitoarea de modă Heather Newberger.
„În ceea ce privește hainele, este mai bine să ai un material care să permită trecerea vaporilor de apă, astfel încât să nu blocheze evaporarea transpirației”. spune Rhett Allain, profesor asociat de fizică la Universitatea Southeastern Louisiana.
„Unele dintre materialele mai noi bazate pe sport fac asta. Bumbacul nu se descurcă atât de bine cu asta.”
Poate că cel mai bun mod de a rămâne răcoros la căldură când vine vorba de îmbrăcăminte este de fapt purtarea hainelor umede, subliniază Allain. Apa are nevoie de energie termică pentru a se evapora și, pe măsură ce face această tranziție de la un lichid la un gaz, folosește căldura care vine din corpul tău, răcind pielea și scăzând temperatura corpului.
Așadar, se dovedește că alegerea unei ținute pentru a rămâne cool este puțin mai complexă decât pur și simplu aruncarea unui tricou alb.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.