logo
RNTV Live

„Călătoriile turistului inteligent”-O zi de relaxare pe Lacul Como

DSC_0351
Raluca Eparu

Dacă aţi ajuns la Milano este păcat să nu mergeţi o zi şi la Lacul Como, un loc de o rară frumuseţe şi unde apartamentele costă minim 500.000 de euro. Aici are o casă şi renumitul actor american George Clooney, o vilă cu care, de altfel, locuitorii se mândresc.

Din Gara Centrale din Milano pentru 4,8 euro biletul de persoană, luaţi trenul spre Como. Nu uitaţi să validaţi biletul la urcarea în tren la aparatele pe care le veţi găsi pe peron. După vreo 12 staţii şi o oră de mers, veţi ajunge la Como. Din gară e nevoie să o luaţi în linie dreaptă şi la un moment dat, pe partea stângă, veţi vedea atât lacul, cât şi staţia de feribot. Sunt două trasee pe care le puteţi urma cu feribotul. Noi am luat traseul scurt, pentru că eu nu mă simt prea bine în vaporaş, dar din cauza asta am ratat Belagio, perla Lacului Como. Un bilet pentru traseul scurt costă 9 euro, în timp ce pentru traseul mai lung veţi da 20 de euro. Vaporaşul face staţii în diverse orăşele. Puteţi coborî, colinda pe acolo şi pe urmă să vă urcaţi în alt vaporaş ori pentru drumul înapoi, ori pentru următoarele staţii, totul în acelaşi bilet pe care trebuie să-l arătaţi angajaţilor de pe vaporaş.

Lacul Como se întinde pe o suprafaţă de 56 de km şi este unul dintre cele mai adânci din Europa. De fapt face parte dintr-o salbă de trei lacuri, (Como, Garda şi Magiore) împrejmuită de Munţii Alpi, Como fiind cel mai mic. Puteţi coborî, de exemplu, în staţia Varena şi de acolo să vă pierdeţi pe străduţele sinuoase sau puteţi să daţi aproximativ 5 euro cât e intrarea pe domeniul unei vile unde puteţi vizita grădina ce dă spre lac, oportunitate excelentă pentru a face cele mai frumoase fotografii. Noi am luat masa în Como, dar o puteţi face şi în staţiile pe care le face feribotul. Pe faleză, la o tavernă, am prins meniul zilei la 10 euro de persoană, în care erau incluse două feluri de mâncare, la alegere din patru, un pahar de apă, sau unul de vin, sau unul de bere. Vinul casei era excelent, aşa că am ieşit un pic din meniu pentru a lua o jumătate de litru servită în doi. Am comandat toate cele patru feluri de mâncare-o friptură delicioasă de porc cu un sos deosebit, rizzotto cu şofran aşa cum se face la Milano, platou cu fructe de mare prăjite şi caracatiţă cu paste.

 

Am luat-o pe urmă la pas prin Como, pe străduţe cu aspect medieval, am descoperit în linişte viaţa micului orăşel de munte, am intrat într-o biserică foarte frumoasă şi am admirat arhitectura locului. O excursie de nici o zi, dar care a meritat din plin. Ne-a scos din zarva oraşului Milano şi a adus un plus de romantism excursiei noastre.

Sfaturi:

  1. Cred că este mai bine să mergeţi cu trenul până la Varena, nu până la Como şi de acolo să vă îmbarcaţi pe feribot.
  2. Opriţi-vă neapărat în Belagio, pentru că merită, după cum am aflat ulterior vizitei mele acolo. Dacă ajungeţi aici, luaţi masa nu aproape de lac, unde preţurile sunt mai mari, ci mai sus, pe străduţe.
  3. Nu rataţi gelatto, o îngheţată cremoasă cu un gust excelent.
  4. Întrebaţi de tichetul pentru o zi întreagă pe feribot, care costă aproximativ 15 euro de persoană.
  5. Chiar dacă durează mai mult, opriţi-vă în câteva staţii pe care le face feribotul.
  6. Călătoria cu vaporaşul este lină pe lac, mai puţin în staţii, când se face tangaj cu malurile (nu atât de tare încât să nu puteţi suporta, aviz celor cu rău de mare)
  7. Noi nu am găsit un ghid special cu Lacul Como, dar e bine să scoateţi de pe internet măcar o hartă a locului sau sfaturi care să vă ajute să nu rataţi nimic.
bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor