logo
RNTV Live

Bucătarul-robot care gătește singur în restaurant!

62323641
Ștefan Petre

GammaChef este un bucătar robotic conceput și programat să gătească pentru un restaurant din Zagreb, capitala Croației. „Aveţi poftă de nişte gnocchi cu miel, de risotto negru sau de paste cu dovlecei? Acestea şi alte circa 70 de feluri de mâncare diferite sunt pregătite de un bucătar robotic într-un restaurant croat!”, anunță Reuters.

Proprietarii săi sunt convinşi că bistro-ul Bots&Pots Sci-Food din Zagreb este singurul restaurant din lume care oferă mâncăruri realizate de bucătari roboţi fără implicare umană, în afară de încărcarea dispozitivelor cu ingrediente proaspete, notează Știrile Pro TV.

În alte restaurante, roboţii amestecă şi prăjesc cartofi prăjiţi şi hamburgeri, prepară pizza sau servesc şi livrează felurile de mâncare, dar „nu există niciun robot care să pregătească o mâncare la oală din alimente proaspete”, explică Hrvoje Bujas, coproprietar al restaurantului; dispozitivele bistro-ului respectiv adaugă chiar uleiul și condimentele după rețete digitale.

A fost nevoie de peste 7 ani și peste un milion de euro ca această idee să fie pusă în aplicare. Clienții sunt astăzi foarte mulțumiți de meniul oferit de bucătarul-robot, care „învață” rețetele de la bucătarul-șef și apoi le poate reproduce.

Cinci bucătari roboţi pot produce fiecare patru mese în 15 minute, sau aproape 100 de feluri de mâncare într-o oră, a declarat Bujas, adăugând că un singur bucătar robotic ar costa 10.000 de euro dacă ar fi de vânzare.

„Un astfel de restaurant cu cinci roboţi poate fi condus de o singură persoană. Scopul nostru final este de a crea un restaurant fără chelner, fără bucătar şi fără numerar, în care să comanzi, să primeşti şi să plăteşti mâncarea fără contact uman”, a adăugat Bujas.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor