Banca Centrală Europeană (BCE) a făcut publică joi decizia de majorare a ratei dobânzii de referință cu un sfert de punct procentual, ajungând la 3,75%, conform informațiilor transmise de Reuters.

Această măsură reprezintă finalizarea unei serii de majorări consecutive ale dobânzilor în zona euro, începând din luna iulie a anului precedent, ca parte a unei campanii pentru a contracara inflația ridicată.

Într-un comunicat emis joi, banca a menționat: ”Inflația continuă să scadă, dar se așteaptă să rămână în continuare la nivele prea ridicate pentru prea mult timp.”

În luna iunie, rata inflației din zona euro a scăzut la 5,5% față de 6,1% în luna mai, însă se menține încă mult peste ținta stabilită de BCE, care este de 2%.

Noi date privind inflația din zona euro vor fi disponibile săptămâna viitoare.

Ce urmează în continuare?

Deși piața financiară se aștepta la o creștere de 0,25 puncte procentuale, există încă multă anticipare cu privire la abordarea BCE după perioada verii.

Chiar dacă inflația a încetinit, persistă întrebări cu privire la impactul politicii monetare asupra regiunii și dacă aceasta ar putea determina o recesiune economică.

BCE nu a oferit încă previziuni cu privire la mișcările sale viitoare, dar a crescut posibilitatea unei posibile pauze în majorarea dobânzilor în septembrie.

În timpul unei conferințe de presă, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat: ”Evaluarea noastră a datelor ne va ghida în ceea ce privește măsurile viitoare.”

Ea a subliniat că echipa sa este ”deschisă” în ceea ce privește deciziile viitoare și că BCE ar putea decide fie să crească, fie să mențină neschimbate dobânzile în septembrie, însă oricare ar fi decizia, aceasta nu va fi definitivă.

BCE a menționat în comunicatul său: ”Consiliul guvernatorilor va continua să adopte o abordare dependentă de date, pentru a determina nivelul adecvat și durata politicii restrictive.”

Lagarde a mers chiar mai departe în fața presei, afirmând: ”Nu vom tăia.”

Carsten Brzeski, șeful macro global la ING Germania, a declarat: ”Ceea ce este mai interesant, declarația de politică însoțitoare a ținut ușa larg deschisă pentru noi creșteri ale dobânzilor și nu a oferit o atitudine mai prudentă.”

Birrell, director de investiții la Premier Miton Investors, a afirmat: ”Dacă dobânzile nu au atins încă nivelul maxim, nu suntem departe de acest punct, iar discuțiile s-ar putea muta curând către cât timp vor rămâne la niveluri ridicate.”

Un sondaj realizat de BCE a arătat că împrumuturile corporative din zona euro au atins cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată între mijlocul lunii iunie și începutul lunii iulie.

Datele privind activitatea din zona euro publicate la începutul acestei săptămâni au indicat scăderi în cele mai mari economii ale regiunii, Germania și Franța.

Aceste cifre alimentează așteptările că zona euro ar putea reintra în recesiune în acest an.

Fondul Monetar Internațional a declarat săptămâna aceasta că zona euro se va confrunta probabil cu o creștere economică de 0,9% în acest an, luând în considerare o recesiune în Germania, unde se preconizează că PIB-ul va scădea cu 0,3%.

Sursă: news.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *