logo
RNTV Live

Atenţie la produsele de post. Cum le alegem corect şi de unde. Avertismetul comisarilor CRPC

produse de post
Theo Tănăsescu

Atenţie la produsele de post. Cum le alegem corect şi de unde. Avertismetul comisarilor CRPC.

Alegerea produselor de post de pe piaţă este misiune grea pentru cei care ţin post. Iată motivul pentru care comisarii ANPC ne învaţă cum să facem acest lucru. ştiut fiind faptul că o bună parte dintre credincioşi nu ţin tot postul, ci mai mult ultimele două săptămâni.

De unde cumpărăm produsele de post

Este esenţial să cumpăraț produse alimentare de post numai din locuri amenajate și autorizate. De asemenea, este important şi să solicitați și să păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea\conformitatea sau siguranța unui produs.

Dacă achiziționați produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, riscați ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure. Acestea vă pot afecta sănătatea

Atenţie la produsele de post

Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc.Nu cumpărați produse a căror etichete nu vă informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului.

Consumatorii trebuie să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Paștelu

Comisarii #ANPC vor controla și supraveghea piața în toata această perioadă, pentru a preîntâmpina orice neregulă din domeniul protecției consumatorilor. Operatorii economici care nu respectă prevederile legislative vor fi sancționați.

Recomandări

Inspectorii ANPC vă recomandă ca înainte de cumparare, să acordați o atenție deosebită listei ingredientelor. În cazul în care aceasta conține și ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să știți că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.

Pentru produsele tăiate, fracționate sau porționate de vânzător, solicitați să vedeți eticheta produsului. Verificaţi compoziția și data durabilității minimale.

Atenţie la ingrediente

Este posibil ca pe unele ambalaje sî găsiti pe lângă lista cu ingrediente și afirmatia „ poate contine urme de ou, lapte…”. Aceasta este o informație oferită voluntar de către producător. Înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate. Verificați şi dacă în magazin sunt respectate condițiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura.

Nu cumpărați produse care au fost ținute la temperaturi mai mari decât cea specificată. Respectați și la domiciliu condițiile de depozitare precizate pe ambalaj.

De asemenea, verificați data durabilității minimale. Nu cumpărați produse cu data durabilității minimale sau data limita de consum depășita sau modificată.

Atenţie la produsele de post. Consumatori induşi în eroare

În urma acțiunilor de control desfășurate în anii anteriori, comisarii #ANPC au găsit la comercializare produse, pe a căror etichete, erau înscrise mențiuni care puteau induce în eroare consumatorii:

• Cozonac cu rahat, cacao și stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compozitia căruia se regăseau ouă, în contradicție cu mențiunea inscripționată pe fluturașul colant “produs de post”;

• “Maioneză vegetală simplă” și “Maioneză vegetală Shaorma”.

Denumirea de MAIONEZĂ se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuș de ou, ulei și alte ingrediente;

• “Pizza de post” – “specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale și cazeină (substanță proteică din lapte)”, produsul nefiind astfel un produs „ de post”, cu efectul dezinformării consumatorilor;

• Utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum șnițel, pate, parizer, salam, cârnați, cremwurști etc. la care era atașată sintagma “vegetal”;

• Înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mențiunii „fără colesterol” sau „0% colesterol”, sugerându-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristică.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

sursa CRPC

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor