logo
RNTV Live

Atenţie! Apar schimbări importante cu privire la pensia de invaliditate!

pensionare Bunicii Ploieştiului. Bunicii Ploieştiului au ieşit astăzi în stradă/ sursa foto România Libera
Mihai Constantinescu

Modificări la pensia de invaliditate

Atenţie! Apar schimbări importante cu privire la pensia de invaliditate!

Potrivit noii legi care a fost publicată deja în Monitorul Oficial, pensia de invaliditate va fi acordată numai celor care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii. Există mai multe schimbări față de reglementarea din vechea lege a pensiei de invaliditate. Astfel, a fost schimbată prevederea referitoare la stagiul potențial ori la indemnizația de însoțitor pe care o primesc cei pensionați cu gradul I de invaliditate.

Pensia de invaliditate este unul dintre cele patru tipuri de pensie din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care a fost publicată pe 9 iulie în Monitorul Oficial nr. 563 și care urmează să intre în vigoare pe 1 septembrie 2021. În viitoarea lege, pensia de invaliditate va fi acordată celor care nu au îndeplinit vârsta standard de pensionare (la fel ca acum), dar care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii (condiție la care se vor raporta autoritățile indiferent de cauza pentru care se cere această pensie ori de gradul de invaliditate).

Legea se referă acum la doar două tipuri de cauze (de pierdere totală sau a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă) în care pensia se acordă dacă sunt îndeplinite și cele două cazuri de mai sus:

  • accidentele de muncă și bolile profesionale;
  • alte boli sau accidente care nu au legătură cu munca.

În noua lege, spre deosebire de cea veche, schizofrenia, SIDA și neoplaziile nu mai sunt expres precizate drept cauze pentru care se poate obține pensie de invaliditate. Se păstrează însă prevederea referitoare la pensiile de invaliditate legate de evenimentele din decembrie 1989.

Vor exista, de asemenea, tot trei grade de invaliditate, dar ele vor fi redefinite astfel:

  • gradul I, caracterizat de deficiența funcțională gravă, capacitate de muncă și autoservire diminuate;
  • gradul II, caracterizat de deficiența funcțională accentuată, capacitate de muncă diminuată și capacitate de autoservire păstrată;
  • gradul III, caracterizat de deficiența funcțională medie, capacitate de muncă diminuată și capacitatea de autoservire păstrată.

„Pentru orice grad de invaliditate prevăzut la alin. (1) (cele enumerate mai sus – n.red.), în funcție de natura afectării capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale”, mai prevede proiectul de lege. În orice caz, criteriile de încadrare se vor aproba ulterior, prin hotărâre de Guvern.

Citeşte continuarea AICI

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/trafic-dirijat-pe-autostrada-soarelui-accidente-grave-un-sofer-a-murit/?fbclid=IwAR3eAo_eXXx2JL4V4vlGH_w58s7fIOiMQIBpP0TNpRAC9EEMPhGaEDqfkWk

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor