logo
RNTV Live

Astăzi începe vara astronomică. Este cea mai lungă zi din an

solstițiul de vară
Mihai Constantinescu

Astăzi începe vara astronomică. Este cea mai lungă zi din an.

Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mică, respectiv la cea mai mare înălţime faţă de Ecuator. 

Ziua de astăzi este marcată de o aliniere perfectă a axei Pământului pe direcţia Soarelui. După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

În tradiţia românească, solstiţiul de vară era marcat prin focurile de Sânziene. Aveau puterea de a arde toate necazurile. Pentru a face acest lucru, oamenii aveau un anume ritual. Se roteau în jurul rugurilor aprinse şi aruncau nişte brâuri de pelin, ocazie cu care erau arse şi toate posibilele necazuri care se puteau abate asupra lor. Se mai spune că cine trecea prin foc sau sărea peste el era apărat de boli, de duhuri rele şi va fi fericit.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor