Începând de astăzi, creștinii au intrat în Săptămâna Luminată de după Paște. Astăzi se obișnuiește ca finii să-și viziteze nașii. Aceștia trebuie să aducă ouă roșii, pască și colaci. Tot astăzi, în prima zi a Săptămânii Luminate, copii își vizitează părinții.

 

Lunea din Săptămâna Luminată poartă numele de Lunea Alba. Fiind prima zi după Duminica Pastelui, este considerată ziua în care se deschid porţile Raiului şi ale iertării. Tradiţia spune că trebuie să stropeşti casa cu agheazma şi să dai de băut la rude.

Fiecare zi din Săptămâna Luminată are o semnificație aparte. Astfel, în ziua de marți nu ai voie să lucrezi. Nu se spală, nu se calcă și nu se face curat.

Sfânta Mercurie este ziua când bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Joia din Săptămâna Luminată mai e numită şi Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi.

 Vinerea din Săptămâna Luminată este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar in Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.

 

Se spune în popor că Săptămâna Luminată este consacrată morţilor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *