Un nou continent a fost descoperit de experti la o adancime de 1.000 de metri, numit Zealandia

Sub apele Pacificului, la o adâncime de aproape 1.000 de metri, cercetătorii au confirmat existența celui de-al optulea continent de pe planetă. Experții au confirmat că Zealandia, o masă terestră scufundată, reprezintă un întreg continent, dezvoltand o hartă interactivă care permite analiza detaliată a acestuia.

Am elaborat aceste hărți pentru a furniza o imagine precisă, comprehensivă și actualizată, îmbunătățind-o față de versiunile anterioare„, a subliniat Nick Mortimer, coordonatorul acestui proiect.

Hărțile aduc la lumină noi detalii despre formarea Zealandia înainte de a fi acoperită de ape acum câteva milioane de ani.

Suprafața acestui continent acoperă aproape cinci milioane de kilometri pătrați, fiind aproximativ jumătate din dimensiunea Australiei. Cu toate acestea, doar 6% din acest continent se află deasupra nivelului apei. Această suprafață este reprezentată de insulele nordice și sudice ale Noii Zeelande și de Noua Caledonie.

Conceptul de Zealandia are o vechime de 25 de ani. Geofizicianul Bruce Luyendyk a introdus acest termen în 1995.

Motivul pentru care am adoptat acest termen a fost din motive de comoditate. Aceste bucăți fac parte din același ansamblu atunci când privim Gondwana. Așa că m-am gândit: De ce să continuăm să numim această colecție de bucăți drept entități separate? – a explicat el.

„Dacă am putea elimina oceanele lumii, ar deveni evident că Zealandia este distinctă. Dacă nivelul oceanului ar fi diferit, cu mult timp în urmă am fi recunoscut Zealandia drept ceea ce a fost cu adevărat: un continent”, a afirmat acesta.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *