logo
RNTV Live

Ce se întâmpla cu voucherele de energie pentru pensionarii cu până la 2.000 de lei pe lună?

sprijin pt romania
Dumitrache Catalina

Românii cu venit mic au fost ajutați de voucherele de energie pentru a-și plăti facturile. Valoarea lor este de 1.400 de lei, iar acestea sunt statisticile din ultima perioadă, spune Kanald.ro

Prin intermediul unui voucher de energie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene îi ajută pe românii vulnerabili să își plătească facturile. Acesta se încarcă de două ori pe an, cu 700 de lei, în total, românii beneficiind de 1.400 de lei.

Ce se întâmplă cu voucherele de energie

Persoanele vulnerabile primesc un sprijin din partea Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Aceste ajutoare sunt carduri pe care românii le primesc prin intermediul Companiei Naționale Poșta Română.

Începând cu data de 20 februarie și până la data de 26 aprilie 2023, o sumă de 464 de milioane de lei a fost achitată prin intermediul ajutorului pus la dispoziție de stat. Cele mai multe plăți s-au efectuat în București, Iași, Suceava, Bacău, Prahova.  Mai exact, peste 2 milioane de familii au folosit ajutorul primit din partea statului pentru plata facturilor de electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.   

La această sumă de 464 de milioane de lei se mai adaugă și cele 223.000de cereri de plată online, plăți în valoare de 25,4 milioane de lei, dar și cele 482.200 de persoane ce au decis să își plătească facturile prin intermediul poștașului deplasat la domiciliul beneficiarilor, plăți ce mai adaugă 82.9 milioane de lei.

Vestea primită de pensionarii cu până la 2.000 de lei pe lună

Se discută ca românii ce primesc voucherele de energie să îl poată folosi pentru a plăti facturi mai vechi, anunță Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Până în momentul de față, peste 4 milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.  

„Sunt deja două luni de când am început implementarea programului de sprijin pentru plata facturilor la energie și am atins pragul de 2 milioane de familii care au achitat facturi din sumele virate pe carduri.

Mai mult de o treime din beneficiarii care au făcut plăți fără să se deplaseze de la domiciliu în acest scop, fie pentru că au folosit platforma online de plată oferită de Poșta Română, fie pentru că au solicitat factorul poștal la domiciliu și au achitat cu sprijinul acestuia. Faptul că au existat aceste 3 variante de plată, dintre care două permit plata de acasă, este cu adevărat o reușită.

Reamintesc tuturor posesorilor de carduri de energie că mai au la dispoziție două luni pentru a utiliza banii aferenți primei tranșe.

De asemenea, pentru a extinde și simplifica sprijinul acordat, am finalizat proiectul de act normativ prin care se prevede compensarea prețului pentru mai multe tipuri de energie decât cele prevăzute acum: energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor.

Mai mult, avem în plan să permitem și achitarea de facturi mai vechi și să extindem termenul până la februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloș, potrivit playtech.ro.

Cardurile vor putea fi folosite până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, iar după data aceasta, voucherele de energie nu vor mai putea fi folosite. 

Sursă: Kanald.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor