S-a declarat război căpuşelor
VIDEO/Sub teroarea căpuşelor. 140 de prahoveni au ajuns la spital din cauza căpuşelor, într-o lună de zile. Ce spun reprezentanţii Prefecturii Prahova.
De la începutul lunii aprilie, 140 de prahoveni au ajuns la spital după ce au fost înţepaţi de căpuşe. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât la nivelul municipiului Ploieşti nu există un contract semnat cu nici o firmăcare să facă dezinsecția, dezinfecția și deratizare .
Primarul Municipiului Ploiești, Adrian Dobre, a înaintat o adresă Instituției Prefectului-Județul Prahova prin care a solicitat convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și declararea stării de urgență în problema deratizării, dezinsecției și dezinfecției în Municipiul Ploiești. Astfel, municipalitatea ar putea avea un motiv puternic pentru atribuirea unui contract prin negociere directă, până la finalizarea contestației rămase și deblocarea licitației DDD.
Reprezentanţii Prefecturii Prahovei nu au rămas indiferenţi. Urmează să fie întocmit un plan județean de măsuri pentru prevenirea și combaterea vectorilor valabil în perioada mai-octombrie 2018. Într-un comunicat de presă s-au făcut următoarele precizări:
„Eşecul serviciilor de utilităţi publice (scoatere din funcţiune) este definit ca fiind incapacitatea operatorului economic de a furniza servicii de apă, gaze naturale, energie electrică şi termică, canalizare şi epurare a apelor uzate şi pluviale către populaţie
Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă nu urmăreşte modul în care o primărie cheltuie banii de la bugetul local sau derulează achiziții publice şi nu poate dispune măsuri specifice, neavând atribuţii în acest sens.
Potrivit OG nr.21/2004, primarul este președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență și din această poziție, alături de membrii comitetului, poate evalua situațiile de urgență produse pe teritoriul unității administrativ-teritoriale, stabilește măsuri și acțiuni specifice pentru gestionarea acestora și urmărește îndeplinirea lor.
Totuși, având în vedere că în perioada 1 aprilie-4 mai, 140 de persoane s-au prezentat la unități sanitare după ce au fost mușcate de căpușe, că în unitățile școlare nu s-au realizat acțiuni de deratizare, dezinfecție și dezisencție și că odată cu creșterea temperaturilor apare riscul îmbolnăvirii în urma înțepăturilor de țânțari, se va întocmi un plan județean de măsuri pentru prevenirea și combaterea vectorilor valabil în perioada mai-octombrie 2018.
Acest plan va fi analizat în cadrul unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, vineri, 04.05.2018, se arată în comunicat.
Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro