Hidrologii au emis joi avertizări de Cod Portocaliu și Cod Galben pentru rauri din 14 bazine hidrografice, valabile până vineri, cu scopul de a avertiza populația asupra riscului crescut de inundații și scurgeri importante pe versanți. Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INGHA), măsurile de precauție sunt necesare în zonele afectate.

Codul Portocaliu este instituit în intervalul 17.01.2024, ora 12:00 – 18.01.2024, ora 12:00, pentru râurile din bazinele hidrografice Iza (bazin superior și afluenții bazinului mijlociu și inferior, județul Maramureș), Lăpuș (județul Maramureș) și Tur (județul Satu Mare).

Aceeași avertizare de Cod Portocaliu este valabilă și în intervalul 18.01.2024, ora 18:00 – 19.01.2024, ora 12:00, pentru râurile din bazinele hidrografice Someșul Mare (bazin superior și afluenți bazinului mijlociu și inferior, județul Bistrița Năsăud) și Arieș (bazinul situat în amonte de stația hidrometrică Câmpeni, județul Alba).

În același timp, Codul Galben este activ în intervalul 17.01.2024, ora 12:00 – 18.01.2024, ora 00:00, afectând râurile din bazinele hidrografice Tisa, Vișeu, Iza, Lăpuș (județul Maramureș), Tur (județul Satu Mare), Someșul Mare (județul Bistrița Năsăud), Someșul Mic (județele Bihor și Cluj), Someș (județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Crasna (județele Sălaj și Satu Mare), Barcău (județele Sălaj și Bihor), Crișul Repede (județele Cluj și Bihor), Crișul Negru (județele Bihor și Arad), Crișul Alb (județele Hunedoara și Arad), Mureș (județele Harghita, Bistrița Năsăud și Mureș), Arieș (județul Alba), Mureș (județele Hunedoara și Arad), Bega (județul Timiș), Timiș (județele Caraș Severin și Timiș) și Bistrița (afluent al Siretului, în județele Suceava, Neamț și Harghita).

INGHA a atras atenția asupra scurgerilor importante pe versanți, torenți și pâraie, viiturilor rapide pe râurile mici, cu posibile inundații locale și creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *