Premierul Marcel Ciolacu a făcut o declarație, vineri, cu privire la măsurile de reducere a cheltuielilor, anunțând că acestea vor fi prezentate în mod transparent săptămâna viitoare. El a asigurat că nu vor fi impuse noi taxe sau tăieri de facilități care ar conduce la scăderi salariale, ci se va opta pentru „o reașezare a climatului concurențial corect într-un stat”.

Ciolacu a subliniat că țara nu se va confrunta nici cu o criză economică, nici cu o recesiune, ci va înregistra o creștere economică până la finalul anului. Cu toate acestea, principalul obiectiv este să îndeplinească ținta asumată în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în ceea ce privește deficitul bugetar.

Întrebat despre conținutul planului de reducere a cheltuielilor, premierul a răspuns: „Foarte bine”.

El a explicat: „Luni vom avea o nouă întâlnire cu ministrul Finanțelor și, cel mai probabil, săptămâna viitoare până joi, vom prezenta public planul într-un mod transparent, iar, dacă este posibil, chiar în cadrul ședinței de Guvern. Există două componente în acest plan. În primul rând, vom introduce o Ordonanță de Urgență pentru reformarea sistemului bugetar și pentru realizarea economiilor în cadrul acestuia, iar a doua Ordonanță se va concentra pe obținerea de venituri mai mari din PIB prin îmbunătățirea colectării.”

Premierul a subliniat că nu sunt prevăzute măsuri care să vizeze reducerea salariilor în sectorul IT și a menționat că există perioade în care statul va putea oferi anumite facilități, iar în altele nu, dar nu va fi nicio tăiere de facilități care să conducă la scăderi salariale. În cazul în care unele facilități vor fi eliminate, salariul minim va fi ajustat pentru a compensa pierderile.

El a subliniat că statul nu va tolera corupția și că este necesar să existe un stat eficient. De asemenea, a precizat că obiectivul este să respecte legea și să continue dialogul cu Comisia Europeană pentru a asigura îndeplinirea țintelor din PNRR privind deficitul bugetar.

Cu privire la momentul intrării în vigoare a măsurilor, premierul a explicat că aceasta va depinde de fiecare măsură în parte, iar unele vor fi implementate începând din septembrie, altele din octombrie și unele chiar de la începutul anului viitor. Cu toate acestea, a asigurat că măsurile nu vor duce la dezechilibre macroeconomice sau crize sociale, ci vor contribui la instaurarea unui climat concurențial corect în țară.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *