O ambarcațiune de tip monoxilă, datată din perioada medievală, poate fi admirată în holul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Puțini vizitatori cunosc însă și istoricul acestui obiect de mari dimensiuni. Monoxila a fost descoperită în Prahova, în râul Teleajen, și face parte dintr-un sistem mai amplu cu care mărfurile erau mutate de pe un mal pe altul.
Monoxila, care poate fi văzută la etajul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, a fost descoperită întâmplător, în urmă cu 25 de ani, în satul Palanca al comunei Râfov. Aceasta fusese luată de o viitură în trecut și tot apa a adus-o la suprafață. Monoxila a fost reasamblată de specialiști și restaurată. Este unul dintre cele mai mari astfel de obiecte descoperite în România, fiind doar o parte a unui întreg ansamblu.
Nu departe de locul descoperirii funcționa marele târg al Gherghiţei, localitate a cărei înflorire economică cunoaşte apogeul în secolul XV. Astfel că arheologii consideră că ambarcațiunea scobită dintr-un singur trunchi de stejar poate fi datată în secolele XIV –XV.
Langă monoxila descoperită la Râfov, se pot vedea și fragmente din altele descoperite la Tătărăi- Prahova.