Reunit luni în cadrul unei şedinţe extraordinare, Consiliul Local Ploieşti a avut în dezbatere, printre altele, un proiect de hotărâre care privește acordarea împuternicirii primarului Andrei Volosevici să voteze pentru sau împotriva solicitării de eşalonare propusă de operatorul de salubritate Rosal a unei datorii de aproape 10,4 milioane lei. Concret, vorbim despre eșalonarea plății redevenţei de peste 7,5 milioane lei, la care s-au adăugat și penalități, pe care operatorul și-a asumat-o că o va plăti către ADI Deșeuri.
În cadrul viitoarei ședințe programate marți, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară urmează să pună în dezbatere solicitarea Rosalului de eșalonare a unei datorii de aproape 10,4 milioane lei, datorie care reprezintă redevența pe care operatorul de salubritatea și-a asumat-o că o va plăti către ADI.
În acest context, reunit în cadrul unei ședințe extraordinare, Consiliul Local Ploieşti a avut în dezbatere, printre altele, un proiect de hotărârea în ceea ce privește împuternicirea primarului Andrei Volosevici să voteze pentru sau împotriva solicitării de eşalonare propuse de Rosal.
În timpul dezbaterilor, edilul șef al orașului a susținut că Rosal nu își permite plata redevenței, deoarece de mai bine de un an societatea are sechestru pe conturi, iar toți banii sunt plătiți către un Birou Executor Judecătoresc.
”În acest moment tot ce înseamnă parte pe Rosal este pus sub executare silită. Executare silită care se supune unei logici, care este dispusă de instanță. Practic, de mai bine de un an și ceva Primăria Ploiești plătește la Birou Executor Judecătoresc. Așadar, că o amânăm, că nu o amânăm (n.r. plata redevenței a operatorului Rosal), asta este o chestiune de imagine, scris frumos în presă. Ca să mă exprim elegant, avem de luat. Că este în diverse tranșe sau că este tot, nu este nicio diferență. Vă garantez că Rosal în acest moment nu poate plăti direct către ADI. Rosal nu este în stare să aducă, așa cum s-a stabilit în urma discuției cu domnul prefect, 200 dintre cele aproape 600 de eurocontainere lipsă. Rosal a fost în grevă pentru că nu a plătit salariile. Au fost în grevă cei care conduceau compactoarele, deci pe ADI. Fac ce îmi spuneți dumneavoastră, dar este, cu tot respectul, frecție la picior de lemn. Pentru că, de fapt, va trebui ca reprezentanții ADI să instituie sechestru executoriu și vor sta la coadă, așa cum stau toți ceilalți. Vă reamintesc că în Ploiești, asociațiile de locatari au început să primească dispoziții de la executor judecătoresc că sunt terți popriți. Cam asta este realitatea. Eu voi vota ce spuneți dumneavoastră”, a precizat primarul Andrei Volosevici.
”Avem o majorare de tarif care nu a depins de dumneavoastră și este o chestiune pe care ploieștenii trebuie să o știe și anume că onor Consiliul Local nu a dispus majorarea de tarif și m-a împuternicit să mă abțin, care are aceeași valoare de a nu vota pentru majorare. În ciuda acestui lucru avem o majorare de tarif dispusă de alte comune pentru că facem parte din ADI. În ședința cu domnul prefect s-a spus foarte clar că de la 1 septembrie, când se va majora tariful, ceea ce s-a întâmplat, lucrurile vor merge la nivel de colectare impecabil. Stabiliți dumneavoastră și opinia publică dacă merg impecabil, dacă sunt în grafic”, a mai adăugat edilul.
Singurul consilier local care a susținut ca Rosalul să plătească eșalonat redevența a fost Paul Palaș. Acesta a precizat că este singura variantă, ținând cont de problemele financiare ale operatorului de salubritate, prin care ADI Deșeuri să recupereze datoria.
”Așa cum ne-a explicat domnul primar, din experiența pe care o are în chestionarea acestui contract, cu Rosal, nu s-au încasat banii, explicația fiind că nu există suficient cash în acel moment. Știm foarte bine că decizia nu e la noi, că decizia este în AGA ADI Deșeuri. Presupunând că se va ajunge la situația în care nu se va eșalona la plată, atunci, teoretic, Rosal ar trebui să plătească instant suma respectivă de bani. Atâta timp cât din ce ni s-a explicat nouă aici că Rosal este în incapacitate de plată, credeți că o va face? De aceea mi se pare mai logic să aprobăm eșalonarea la plată într-un an, urmând ca în ADI Deșeuri să se stabilească procedura exactă când anume să plătească și în felul acesta să avem o speranța că vom recupera banii. Dacă vom forța recuperarea instantă a acestei sume de bani tot acolo vom ajunge…vom avea de luat”, a susținut consilierul local Paul Palaș.
Pe de altă parte, reprezentanţii USRPLUS au argumentat că neplata redevenţei poate constitui un temei pentru rezilierea contractului de ridicare a deşeurilor, în timp ce o acceptare a eşalonării ar fi creat un nou pretext pentru cei care sunt interesaţi să menţină situaţia actuală.
După o lungă dezbatere, consilierii au decis, cu o majoritate covârşitoare, ca mandatul să fie pentru a respinge cererea de eşalonare.
Totuși, trebuie precizat că autorităţile din Ploieşti au un singur vot din 36 în şedinţa programată marţi.