În fiecare an, pe 24 ianuarie, românii sărbătoresc Mica Unire, un eveniment istoric de o importanță crucială care a avut loc în anul 1859. Această zi marchează momentul în care Principatele Române, Moldova și Țara Românească, s-au unit sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Mica Unire din 24 ianuarie 1859 a reprezentat primul și cel mai important pas pe drumul către formarea statului național unitar, deschizând calea către Marea Unire, sărbătorită ulterior pe 1 decembrie 1918.

Istoria Zilei de 24 Ianuarie

Procesul de unire a început în anul 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, sub domnia lui Mihail Sturdza și mai târziu sub cea a lui Gheorghe Bibescu. Totuși, evenimentul central a avut loc în 1859, când Alexandru Ioan Cuza, un colonel originar din Moldova, a fost ales domnitor al ambelor principate. Alegerea sa în Moldova a avut loc la 5 ianuarie 1859, iar în Țara Românească la 24 ianuarie 1859.

Deși această unire a fost considerată o încălcare a Convenției de la Paris, semnată cu aprobarea Porții Otomane și Austriei, textul convenției din 1858 nu impunea ca domnitorii aleși pentru cele două principate să fie persoane diferite. Astfel, în anul 1862, cu sprijinul unioniștilor, Alexandru Ioan Cuza a reușit să unifice Guvernul și Parlamentul, realizând astfel unirea politică. După detronarea sa în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a prințului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite au primit oficial numele de România, iar Marea Unire a Transilvaniei cu România a fost realizată la 1 decembrie 1918.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza și contribuțiile sale

Deși domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost scurtă, între anii 1859 și 1866, aceasta a reprezentat o perioadă crucială pentru dezvoltarea României. Recunoașterea unirii complete, instituirea primului Parlament unic al țării și primul guvern unitar, precum și reformele sale – adoptarea primei Constituții românești, secularizarea averilor mănăstirești, reforma electorală și a învățământului – au contribuit la modernizarea țării.

La mijlocul secolului al XIX-lea, destinul Moldovei și Țării Românești era în mâinile Rusiei și ale Imperiului Otoman, care se opuneau unirii. Schimbarea situației a avut loc după Războiul Crimeii, când Rusia a fost învinsă de Marile Puteri, deschizând calea pentru discuții despre unirea celor două principate.

Astfel, 24 ianuarie rămâne o zi deosebit de importantă în istoria României, marcând începutul unei perioade semnificative de transformare și consolidare națională.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *