logo
RNTV Live

Ziua Regelui Olandei – Cum își sărbătoresc olandezii conducătorul

ziua-reginei-olandei-1
Dumitrache Catalina

Îmbrăcați în portocaliu, milioane de olandezi au ieșit astăzi, joi, pe străzi, pentru a celebra festivitățile de Ziua Regelui

Ziua de 27 aprilie marchează ziua Regelui Olandei, Regele Willem-Alexander, și ziua natională.  Pe data de 30 aprilie 2013 acesta a devenit primul monarh de sex masculin, după anul 1890. Până atunci era se sărbătorea Ziua Reginei (Koninginnedag). Olandezii sărbătoreau ziua reginei Beatrix pe 30 aprilie, la fel ca cea a mamei sale, Regina Juliana.

Ziua Regelui Olandei este un eveniment de tip carnaval, de o zi și-o noapte, care se ține în Amsterdam, în fiecare an, la sfârșitul lui aprilie. Ceea ce este special la Ziua Regelui Olandei este faptul că, pe lângă elementele unei petreceri uriașe în întreg orașul, în această zi se organizează și piețe pe toate străzile orașului.

Timp de  364 de zile pe an, legile olandeze sunt destul de tolerante dar, de Ziua Regelui, ele abia de mai există. Se spune că olandezii sunt printre cei mai entuziaști și mari iubitori de festivaluri din lume. Localnicii, dar și turiștii se îmbracă din cap până in picioare în portocaliu, în onoarea casei regale olandeze. Petrecăreții pot fi văzuți în cluburi, pe bărcile de pe canale sau, pur și simplu, pe stradă.

De ce portocaliu?

Steagul Olandei este roșu, alb și albastru, dar portocaliul este culoarea Casei Regale și toți poartă această culoare . Chiar și pe steagul național apare un alt steguleț portocaliu.

Sărbătoarea începe cu o seară înainte, pe 26 aprilie. Între 600.000 și 1 milion de persoane asistă la acest eveniment care începe în noaptea dinaintea aniversării (King`s night). Chiar dacă ai dormit sau nu, important este că în 27 aprilie să mai continui petrecerea pentru că se deschide cel mai mare târg de vechituri numit Vrijmarkt unde fiecare tranzacționează ce nu îi mai folosește.

În 27 aprilie oricine poate vinde pe stradă orice fără a avea nevoie de vreun permis special. Dacă nu ți-ai adus haine portocalii, acum este momentul să-ți cumperi.

Evenimentul atrage anual peste 700.000 de vizitatori, ceea de duce la o aglomerare a orașului. Cu toate acestea, atmosfera în această zi este relaxată și veselă. Popularitatea evenimentului a crescut în ultimii ani, atrăgând numeroși vizitatori din toată Europa.

Festivitățile de Ziua Regelui invită turiștii și cei 800.000 de localnici să se bucure de distracția în aer liber a Amsterdamului. Pe străzi, canale, parcuri și oriunde între ele localnicii se îmbracă în portocaliu și iau parte la cea mai mare petrecere stradală a anului. Pe lângă muzică live, DJ-i, petreceri și o piață liberă, veți găși și o atmosfera electrică ce nu trebuie ratată.

Mii de bărci, frumos colorate, umplu canalele orașului sub privirile admirative ale turiștilor prezenți pe nenumăratele poduri. Nicodată traficul aglomerat de pe canalele Amsterdamului nu e la fel de plăcut că în această zi.

Sursă: Portalturism.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor