Pacienții cu boli inflamatorii intestinale (BII) vor beneficia de informații despre carența de fier și tratamentele disponibile, în cadrul unei campanii derulate cu ocazia Zilei Mondiale de conștientizare a Carenței de Fier, marcată pe 26 noiembrie. Campania este organizată de ASPIIR, în colaborare cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH) și alte organizații de profil.
„Anul acesta, am dezvoltat un material educațional simplificat, care răspunde întrebărilor frecvente legate de deficiența de fier. Acesta va ajunge la pacienți și medici pentru a sprijini informarea și monitorizarea corespunzătoare,” a declarat Isabella Grosu, președintele ASPIIR.
Specialiștii subliniază că anemia feriprivă, cauzată de deficitul de fier, este cea mai frecventă formă de anemie. În cazul pacienților cu BII, aceasta este întâlnită la 6%-74% dintre cazuri, afectând cu precădere pacienții cu forme severe ale bolii.
Deficitul de fier afectează aproximativ 45% dintre pacienții cu BII, fiind cauzat de inflamație, malabsorbție sau pierderi de sânge. Medicul Georgiana Gîlcă-Blanariu a atras atenția asupra importanței monitorizării constante a pacienților, chiar și după tratamentul anemiei, prin reevaluări la intervale regulate.
Carența de fier este o problemă comună și în alte afecțiuni, precum insuficiența cardiacă cronică (37%-61% incidență) și boala cronică de rinichi (24%-85% incidență). Organizațiile implicate în campanie doresc să atragă atenția asupra impactului acestei afecțiuni și să promoveze soluții eficiente pentru diagnostic și tratament.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews