logo
RNTV Live

Zilnic, trei sferturi din copiii din România consumă alimente considerate nesănătoase începând chiar din primul an de viață

hamburger
Dudau Andreea Valentina

Deja din primii ani de viață, consumul alimentelor considerate a fi riscante pentru sănătate este o parte obișnuită a regimului alimentar al copiilor. Doar 30% dintre aceștia adoptă zilnic o dietă echilibrată, incluzând alimente din toate cele 7 grupe alimentare!

Conform studiului “Evaluarea stării de sănătate a copiilor și tinerilor, grupa de vârstă 1-24 ani”, prezentat de către expertul INSMC, Dr. Ecaterina Stativă, alimentele nesănătoase și cu puține valori nutriționale sunt parte integrantă a dietei zilnice a 70% dintre copiii din România, începând chiar de la vârsta de 1 an.

Prevalența consumului de alimente de risc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână crește odată cu înaintarea în vârstă, ajungând la un maxim în perioada pubertății; astfel, 1/3 dintre copii consumă zilnic alimente grase sau dulciuri și alimente sărate, comercializate, iar 28% dintre aceștia sunt consumatori ai tuturor alimentelor de risc studiate. Această situație a condus la o epidemie de obezitate în rândul copiilor din România.

Având în vedere că 3 din 10 copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani în România sunt supraponderali sau suferă de obezitate, este imperativ să se dezvolte politici publice eficiente și să se consolideze parteneriatele public-privat în domeniul educației pentru sănătate.

Profesorul universitar doctor Carmen Orban, consilier pe probleme de sănătate la Cancelaria Prim-ministrului, subliniază importanța acțiunilor imediate și hotărâte împotriva acestei epidemii: “Putem afirma, fără greșeală, că înregistrăm o adevărată epidemie de obezitate și din această cauză trebuie să acționăm rapid și decisiv în lupta cu această boală. Nu cred că ne mai permitem să așteptăm! Ca medic, am văzut cum această boală are consecințe negative asupra calității vieții. Obezitatea duce la boli cardiovasculare, hipertensiune, boli endocrine, uneori cancer. Schimbarea comportamentală este esențială în combaterea obezității, iar rezultatele le vom obține prin educație a copiilor și părinților, dar și prin activități practice începând de la cele mai fragede vârste.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor