Precipitaţiile abundente din mai-iunie şi seceta din iulie şi august şi-au pus amprenta şi asupra viţei de vie. În plus, grindina a afectat ceea ce lăsase ploaia. Culesul se face după 15 septembrie pentru că strugurele nu a strâns suficiente zaharuri, dar chiar şi aşa specialiştii prognozează recoltă de calitate. La ICDVV Valea Călugărească, producţia va fi chiar mai bună decât anul trecut. „Anul acesta a fost unul atipic. Precipitaţiile din primăvara ne-au împiedicat să efectuăm la timp tratamentele fitosanitare, dar cel putin la nivel de institut am gestionat bine problema şi nu am avut cel puţin din punctul ăsta necazuri, dar grindina a afectat o suprafaţă de 20 de ha în proporţie de 50%. Producţia va fi una bună, estimăm 6 tone la hectar, mai bună decât cea de anul trecut şi de calitate superioară. Sauvignon se comportă foarte bine, Merlot, deşi e un soi sensibil la secetă”, a declarat directorul ICDVV, Marian Ion. Nu acelaşi noroc l-au avut producătorii particulari. Ei spun că a fost un an greu cu producţie mai mică decât anul trecut şi cu cheltuieli mari. „Au întârziat cu rachetele şi a bătut piatra, dar sunt pierderi pe care le-am acoperit greu financiar din recolta de anul trecut. Am făcut de opt ori tratamente, dar tot a intrat puţin mucegaiul. Vom culege peste vreo lună Merlot şi Cabernet, ceea ce e mult ca timp. Mulţi au pierdut via din cauza făinării, că nu au avut bani să facă tratamente”, explică Ion Dodoiu, viticultor cu 40 de ani de experienţă. Cei care şi-au permis să salveze ceva sunt acum datori vânduţi la bănci. Şi asta în situaţia în care toţi se plâng că românul bea ori vin ieftin şi prost, ori preferă berea.