Conducerea Consiliului Județean Prahova a anunţat că viitorul Spital Judeţean de Urgență Ploieşti, pe care doresc să-l construiască în prelungirea celui actual, ar urma să fie realizat pe etape, cu o amprentă mare la sol, în sistem pavilionar, în funcţie de finanţările europene disponibile
Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean, şi doctorul Bogdan Nica, managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, au prezentat marţi, în şedinţa CJ Prahova, care sunt planurile pentru noul spital. Potrivit doctorului Nica, autoritățile județene vor să investească într-o structură modulară, în „pieptene”, care ar putea fi realizată pe etape.
„În principiu, toate secţiile spitalului care sunt împrăştiate prin oraş ar trebui să se poată aşeza pe vreo patru hectare, cu tot cu spaţiile administrative aferente, vreo două-trei hectare – căi de acces şi parcare şi restul ar fi locuinţele pentru medici şi celelalte facilităţi, cum ar fi pista pentru elicoptere, terminalul de ambulanţe şi aşa mai departe. Cele 15 hectare sunt suficiente pentru o clădire care nu trebuie să fie foarte înaltă, noi aşa am gândit-o împreună cu consultanţii. Două-trei eteja ar trebui să fie suficient, plus că şi evacuarea în caz de incendiu e mult mai simplă decât la şapte-opt etaje. Nu se mai fac spitale de şapte-opt etaje nicăieri în lume, decât poate – ştiu eu – în New York, unde nu mai au loc, dar nu ne comparăm cu ei. Şi atunci gândirea este pentru un spital destul de întins, pe modelul «pieptene». Acest lucru înseamnă că secţiile în principiu au cam acelaşi aspect. Diferă dotarea, normal, dar ca structură de paturi secţiile sunt destul de împrăştiate, pentru că nu se mai construiesc spitale cu şapte-opt paturi, se fac spitale cu un pat sau două în salon. Şi atunci e evident că suprafaţa desfăşurată construită este mult mai mare decât suprafaţa actuală a spitalului. Noi intenţionăm, dacă această nouă structură se construieşte, să recompartimentăm şi secţiile renovate, adică să nu mai fie şase paturi în salon, în sediul care e renovat”, a declarat Bogdan Nica, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, când a fost întrebat cum ar urma să fie folosit terenul primit de la autorităţile din Ploieşti.
Noua unitate ar urma să fie construită pe strada Găgeni din Ploieşti, în spatele actualului spital , acolo unde Consiliul Local a cedat suprafața de teren necesară construcției. Președintele Iulian Dumitrescu a susținut că dorește ca noul spital de urgență din Ploieşti să fie mai eficient decât în alte judeţe.
„Sunt județe în țară care și-au făcut studii de fezabilitate și au făcut spital monobloc. Un spital monobloc te duce la 500-700 milioane de euro. Şi am avut discuția asta şi ne-am zis că nu ştim dacă o să avem 500 de milioane sau 700 de milionane. Probabil din PNRR o să avem vreo 50 de milioane, probabil din PODD (n.n. Programul Operațional Dezvoltare Durabilă), din septembrie, alți bani şi tot așa. Și atunci e o idee corectă, decât să te apuci să bagi 100 de milioane, să faci o clădire, să te uiti la ea și după aia să mai aștepți alți bani, mai bine faci un modul si muți tot ce e la Boldescu în zona aia, apoi mai faci un modul și muți tot ce e la Movila, în funcție de banii pe care îi ai. E mult mai flexibilă și mult mai corectă abordarea asta decât să fac o clădire de cinci-şapte sute de milioane, mă apuc şi fac clădirea și mai stau poate un an doi trei sau alt exercițiu financiar pentru dotare și în timpul ăsta s-ar degrada. Pentru asta am tot întârziat cu lansarea studiului de fezabilitate, ca să avem un studiu care să ne permită să nu ne batem joc de bani, să fim mult mai eficienți decât alte județe. Sunt multe județe care si-au făcut monobloc cu P+7 etaje, P+8, habar n-am, cu toate secțiile acolo, dar costul e de 700 de milioane. Ce fac dacă poate să acceseze doar 100? Fac de 100 şi după aia se uită la clădire. Noi nu vrem să facem aşa”, a declarat Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.