Acasă Social Vin zile libere pentru salariaţi! Amenzi usturătoare dacă nu sunt acordate

Vin zile libere pentru salariaţi! Amenzi usturătoare dacă nu sunt acordate

Vin zile libere pentru salariaţi! Amenzi usturătoare dacă nu sunt acordate. Toţi salariaţii se vor putea de o zi liberă a doua zi de Paşte, adică luni, 17 aprilie, plus că sfârşitul de lună aduce cu sine un week-end prelungit. Salariații vor sta acasă de Ziua Muncii, conform legislației în vigoare. Este vorba despre ultimul weekend din aprilie 2017, adică 29 aprilie – 1 mai 2017.

Există şi excepţii însă pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă (spitale, poliţie, pompieri, etc). Pentru această categorie de salariaţi legea prevede să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, munca în liberele legale se recompensează cu un spor salarial de minimum 100% din salariul de bază.

Angajatorii care  nu vor face acest lucru riscă să fie amendați de inspectorii de muncă cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Totodată, sancțiunea este valabilă și pentru angajatorii care-și cheamă, în mod justificat, salariații la muncă, dar nu le acordă compensațiile legale cuvenite.

Vin zile libere pentru salariaţi şi în lunile următoare. Este vorba despre :Ziua Copilului (1 iunie 2017), a doua zi de Rusalii (5 iunie 2017), Adormirea Maicii Domnului (15 august 2017), Sfântul Andrei (30 noiembrie 2017), Ziua Națională a României (1 decembrie 2017) și prima și a doua zi de Crăciun (25 și 26 decembrie 2017).

 foto cu caracter ilustrativ
sponsor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here