logo
RNTV Live

Video-Părinţii aleg liceele, chiar dacă copiii lor ar fi mai potriviţi pentru şcoli de meserii! Interviu cu Nicolae Angelescu, inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Prahova

Raluca Eparu

Etapele judeţene ale concursurilor pe discipline, unirea mai multor şcoli din Ploieşti, bacalaureatul olimpicilor, simulările pentru evaluările naţionale şi multe alte subiecte interesante despre educaţie, am dezbătut cu domnul Nicolae Angelescu, inspector şef al Inspectoratului Şcolar Prahova.

Şi anul acesta, Bac-ul olimpicilor se va desfăşura tot în Ploieşti.

Imediat după Paşte pe 20 aprilie se va susţine examenul de definitivat în învăţământ, mult mai devreme anul acesta decât în anii trecuţi.

În ceea ce priveşte unirea în aceeaşi unitate a mai multor şcoli, discuţiile cu Primăria Ploieşti ar trebui să teacă bariera economică, pentru că în primul rând este vorba de calitatea actului educaţional, spune inspectorul şef.

E nevoie de şcoli de meserii! O spun toţi factorii decizionali, dar nu şi părinţii elevilor. “Când sunt puşi în situaţia de a completa opţiunile la clasa a 8-a, părinţii aleg ca ultime opţiuni aceste şcoli. De şase luni promovăm învăţământul profesional şi chiar dacă toţi susţinem asta, părinţii sunt cei care decid în cele din urmă. La clase li se spun părinţilor că elevii sunt buni la anumite materii mai mult decât la altele sau că sunt buni la practică şi nu la teorie, dar în cele din urmă, când trebuie să aleagă părinţii aleg liceele şi pe urmă grupurile şcolare sau şcolile acestea de meserii.

Cât despre învăţământul primar, în special clasa pregătitoare sunt în continuare controverse. “La recensământ aflăm că în zona şcolii sunt 60 de copii care ar trebui să înceapă clasa 0, ca pe urmă să ne trezim cu 150. Şi apar pe urmă discrepanţele între clase care abia fac 25 de elevi şi altele în care sunt 39”, a mai spus Angelescu.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor